Сергей Лавров: „Ислямска държава“ е съюзник на САЩ, целта е смяна на режима в Сирия

Терористичната групировка „Ислямска държава“ е съюзник на Вашингтон в задачата да промени политическия режим в Сирия. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров след разговори с португалския му колега Аугусто Сантос Силва в Лисабон, предаде TACC.

"Държавният департамент заяви, че „Ислямска държава“ все още не е победена, и за да я победи, главно предварително условие е промяна на режима в Сирия", каза руският министър. "Подозрението ми се потвърждава, че „Ислямска държава“ се разглежда от американците като извинение за военното присъствие на САЩ в Сирия и почти като съюзник в борбата срещу сирийския режим."

"Тоест, според Вашингтон, основната задача сега отново е да сменим режима, а не да победим „Ислямска държава", подчерта Лавров и добави, че САЩ очевидно имат "скрити намерения в Сирия".

Според него на територията, контролирана от сирийското правителство, „Ислямска държава“ е победена, но центрове на съпротива все още остават. "Основният център на „Ислямска държава“ се намира на територията, контролирана от Съединените щати", заяви ръководителят на руската дипломация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа