Сергей Лавров: Русия е готова да обсъди новите си оръжия със САЩ

Москва е готова да обсъди с Вашингтон част от новите си видове оръжия в контекста на евентуални нови споразумения и като се вземат предвид всички фактори, влияещи върху стратегическата стабилност. Това заявява руският външен министър Сергей Лавров в интервю за "Росийская газета" по повод отбелязвания днес в Русия Ден на дипломатическия служител.

Двете страни трябва да продължат "колкото може по-скоро" изтичащия след година договор за съкращаване на стратегическите оръжия Нов СТАРТ. Руските военни "са готови да разглеждат в контекста на критериите по договора най-малкото (хиперзвуковите ракетни комплекси) "Авангард" и (междуконтиненталните балистични ракети) "Сармат", но Москва е "готова да разговаря" и за "всичко останало", уверява Лавров.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има нагласа да подобрява отношенията с Русия, но засега "перспективите за конкретни стъпки са доста мъгляви" засега, констатира руският държавник в интервюто, цитирано от ТАСС. Предишният американски лидер Барак Обама е оставил според него на своя приемник "отвратително наследство в отношенията с Русия".

Западът признава, че "без Русия е трудно, ако не и невъзможно, да се решават проблемите в света". Същевременно ЕС е "обсебен от санкциите" срещу Москва и ги продължава, тъй като му ги "натрапва" "русофобското малцинство" в общността, казва Лавров. Той призовава ЕС "да укрепва своята цялост, независимост и самостоятелност" след Брекзита, но "не въз основа на русофобията".

Русия няма да има нищо против отново да размени посланици с Украйна, коментира първият дипломат на Москва съобщения, че украинският президент Володимир Зеленски може да предприеме подобна стъпка. Именно Украйна отзова първа своя посланик и заплаши да скъса дипломатическите си отношения с Русия, припомня Лавров обстановката след анексията на Крим от федерацията през 2014 г. и конфликта на Киев с проруските сепаратисти в Донбас. Руският външен министър отбелязва обаче, че има напредък в уреждането на конфликта, откакто Зеленски спечели президентските избори в Украйна миналата пролет.

Коментари

Задължително поле