Сергей Скрипал е бил редовен лектор в САЩ и Европа по въпроси на разузнаването

Бившият руски шпионин Сергей Скрипал е бил редовен лектор в Съединените щати и Европа през последните десет години по въпроси на разузнаването, съобщи вестник "Гардиън". Това може да е мотив за покушението срещу него и дъщеря му с "Новичок", за което Лондон обвинява Москва, допълва изданието.

"Гардиън" пише, че Сергей Скрипал е говорил основно в университети, военни академии и други групи, проявяващи интерес към разузнаването, информира БНР. От британското правителство обаче побързаха да уточнят, че разкритието, че той е бил лектор, подобно на много други бивши шпиони, нито обяснява, нито оправдава използването на нервнопаралитичния газ.

"Гардиън" обаче смята, че въпреки че оперативните познания на Сергей Скрипал са до 2004 г., когато бе аресуван в Русия, той все пак и на по-късен етап е бил смятан от Москва за заплаха, поради дълбоките му познания за работата на руското военно разузнаване. Според чешкото списание "Респект" Скрипал е посетил Прага през 2012 г. и е имал дискусия с чешкото разузнаване за шпионските методи на Кремъл. Служители на чешкото разузнаване по-късно поне веднъж са се срещнали със Срипал във Великобритания, твърди "Респект".

Коментари

Задължително поле