Сестрата на Атанас Скатов: Опитват се да прикрият истината за смъртта му

Има опити да се прикрие истината за смъртта на Атанас Скатов. Фирмата "Севън Съмитс Трекс",  която организира експедицията за покоряването на К2 в зимни условия, няма полза да каже неща в техен ущърб. Това каза в интервю за bTV сестрата на българския алпинист -  Нели Димитрова, която живее в Германия.

"Опитват се да прикрият истината. Първоначалната версия беше скъсано въже, като след това фирмата започна да се изказва по друг начин. Разговарях с някои от участниците в сегашната експедиция. Всички са на мнение, че Наско е бил изключително добре подготвен – физически и психически. Има снимки и видео, малко преди да падне, на които се вижда, че е в много добре настроение и кондиция. Разбира се, че непалската фирма, за която работят шерпите, ще се опитат да прикрият своята вина. Въжетата на места са били скъсани и неподменени", твърди Нели Димитрова.

По думите й на мястото, откъдето брат й е паднал и което е много стръмно и опасно, е трябвало въжетата да са нови, а това не е било така. "Не може хората, които са работили с Наско и са професионалисти, да казват, че е невъзможно да не се е осигурил. Те смятат, че въжето е било разхлабено и старо, вследствие на което е паднал", каза още сестрата на Атанас Скатов. Според нея той просто не е имал късмет и се е хванал за старо въже.

Нели Димитрова разказа още, че шерпът официално е бил с брат й. Тя е разговаряла с него и той е казал, че не е разбрал нищо и не е видял как Скатов е паднал. "От това може да се съди колко може да разчита човек на шерпите и искам да подчертая това", заяви Димитрова.

По-рано днес стана ясно, че в смъртния акт на българския алпинист е записано, че е починал заради нараняване на главата, множество счупвания и тежка кръвозагуба, а инцидентът е причинен от скъсване на обезопасителното въже.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България