СЗО: Китайският коронавирус все още не представлява глобална опасност

Снимка: Twitter/Архив

Епидемията от коронавирус, която накара Китай да постави около 20 милиона души под карантина, все още не представлява международна спешна ситуация в областта на общественото здраве, обявиха след извънредна среща от Световната здравна организация.

“Днес не обявявам извънредна ситуация в областта на общественото здравеопазване от международна загриженост”, каза шефът на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус пред репортери след двудневна спешна среща в Женева за вируса.

“Това е спешен случай в Китай, но все още не се е превърнал в глобална спешна ситуация за здравето”, каза той.

По-рано стана ясно, че в 8 страни по света има заразени от китайския коронавирус. Досега от подобния на ТОРС вирус починаха 17 души.

Най-много са в Китай, където са над 570 души, повечето от които в Ухан. Според учени от Хонконг и Великобритания има вероятност броят на заразените в града да е между 1300 и 1700 души. Хазартната столица Макао също потвърди два случая. До днес в Хонконг положително бяха диагностицирани двама души и в Хонконг.

Първият случай в Япония беше потвърден на 16 януари – става дума за мъж, който е бил в Ухан и е постъпил в болница на 10 януари.

Днес Сингапур потвърди първи случай на заразен с вируса. Става дума за 66-годишен мъж, който също е бил в Ухан.

На 20 януари стана известно, че вирусът не е подминал и Южна Корея, където е регистрирана една жена, долетяла от Ухан.

В Тайван положението е аналогично – там е пристигнала тайванка, която живее в Ухан.

В Тайланд са засечени два случая – при 74-годишна китайка, която показала симптоми на заболяването на най-голямото летище на Тайланд на 13 януари и китаец, който на 8 януари би диагностициран с ека пневмония, но по-късно станало ясно, че носи коронавируса.

На 21 януари САЩ съобщиха за първия случай на тяхна територия. Става дума за 30-тина годишен мъж, живеещ край Сиатъл.

Потвърдени бяха два случая и във Виетнам – китаец, живеещ в Хошимин, който бил заразен от баща си, който пристигнал във Виетнам на 13 януари от Ухан.

Коментари

Задължително поле