АИКБ: До 28% падна сивата икономика в страната (обзор)

Средната стойност за ЕС е 15%

С близо 3 пункта до 28,12% се свива делът на сивата икономика в България през 2016-а на годишна база. Това показват данни от проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Работодателската организация е разработила индекс „Икономика на светло“, който анализира от 2010 година насам. Според изчисленията на бизнеса за 7 години той е нараснал с над 7%.

Причините са финансовата и икономическата стабилност на страната, мерките за подобряването на бизнес средата и ръстът на европейската и световната икономика. Това се отразява на увеличения обем на износа, както и на намаляването на мигрантския натиск по границите“, заяви проф. Стефан Петранов, ръководител на екипа, създал индекса. По думите му показателят средно за Европейския съюз е 15%, а във водещи икономики в Европа като тези на Германия, Австрия и Дания, сивата икономика е ограничена до 5-6%.

Липсата на реформи в правосъдието, сигурността, обществените поръчки, здравеопазването, енергетиката и образованието спъват изсветляването на икономиката ни“, заяви Петранов. Основни проблеми в борбата с неформалната икономика продължават да са неблагоприятното

състояние на образователната система и дисбалансите на пазара на труда.

Секторите с най-голям дял сива икономика у нас са строителството, туризма, услугите и търговията на дребно.

В тези браншове има най-много нередности“, заяви председателят на УС на АИКБ Васил Велев. Той предупреди, че държавата губи милиарди годишно от сивата икономика.

Велев отново напомни, че АИКБ продължава да настоява за ясен механизъм за определяне на минималната работна заплата, тема по която властта, бизнесът и синдикатите говорят на различни езици.

Очаквайте подробности.

Коментари

Задължително поле