Силно земетресение удари Албания, има разрушения (ВИДЕО, СНИМКИ)

Снимка: Архив

Трусът е усетен и у нас

Земетресение с магнитуд 6,4 е регистрирано на 10 км северозападно от град Шияк в Албания, съобщи американски геофизичен институт.

Епицентърът на земетресението е бил на 34 километра западно от столицата Тирана, под повърхността на Адриатическо море.

Трусът, станал на дълбочина 10 км, е засечен 3:54ч. (04:54 българско време). Съобщава се за сериозни разрушения, включително рухването на няколко сгради, и за населени места без ток. По първоначални данни няма жертви, мо местни медии съобщават за множество затрупани под отломките на жилищен блок в курортния град Дуръс.

Местни жители са били видени да напускат домовете си. За момента няма информация от страна на властите.

Трусът е бил усетен и на териториите на Сърбия, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Косово, Италия и България. У нас земетресението е усетено по високите етажи на сградите в София, Перник, Благоевград и Кюстендил, предаде БНТ.

От Националния институт по сеизмология успокояват, че епицентърът му е бил достатъчно далече от България - на 354 км от София и не представлява опасност за населението.

Най-силният вторичен трус беше с магнитуд 5,3 и беше регистриран около 6 минути след първия.

Това е второто силно земетресение в Албания в последните два месеца

Трусът с магнитуд 5,6 на 21 септември повреди повече от 500 къщи. Тогава министерството на отбраната каза, че това е било най-силното земетресение в Албания в последните 30 години.

Коментари

Задължително поле