Симеон Сакскобургготски: Не смятам, че монархията не е съвременна

Снимка: Архив

"Не смятам, че монархията не е съвременна – това е политическа грешка. За мен е важно държавата да се развива с оглед на предишния опит, на историята. Независимо от това, дали тя се харесва на някого или не", това казва бившият български цар Симеон Сакскобурготски на въпрос за ролята на монархията в съвременното общество в интервю пред ТАСС.

Бившият министър-председател казва още, че според него няма съвременно или старомодно държавно управление. "В хилядолетната история е имало и монархии, и републики, и диктатури, и други системи. Едва след Първата световна война /1914-1918/ се е формирало мнението, че републиката е най-сполучливата форма на управление, а някои монархии са били свалени, при това невинаги с демократични методи", заявява Сакскобурготски.

Сакскобурготски смята, че между България и Русия съществува определено напрежение, но отбеляза, че то няма да продължи дълго. "Проблемите са винаги временни и конюнктурни. Днес това е мода, която преследва краткосрочни интереси. В отношенията между България и Русия трябва да се търси реалното, прагматичното и полезното", призовава бившият премиер.

Превод: БГНЕС

 

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле