Правителството отпусна близо 490 000 лева мост в Елена

Тръмп обяви победа над „Ислямска държава“ в Сирия

Правителството отпусна над 10 млн. лева на общини в Пиринско

Прокуратурата е започнала досъдебно производство за смъртта на бебето, изхвърлено във водите на „Водното огледало“ в Кърджали

Прокуратурата поиска постоянен арест за Ценко Чоков

Орлин Павлов, Мариана Попова и Стефан Вълдобрев ще пеят на новогодишния концерт на София Именити творци и спортисти ще отправят видеопожелания към българите

ЕС забрани сламките и пластмасовите чаши Новите правила ще влязат в сила след 2 години

7 млн. лева даде правителството на област Монтана

Кметът на Павликени чете коледна приказка на децата от забавачка

Дядо Коледа раздаде подаръци на оперирани във ВМА деца

ЕК потвъди за хакерска атака срещу институции на евросъюза

Половин милиард евро за метро до „Левски“ и „Слатина“

Пускат под гаранция богатия циганин, убил две жени

Шампионите се преклониха пред духа

Община Варна започва работа по проекти за над 80 млн. лв. Бюджетът на града намаля с 10 млн. лв. след актуализация

Симеон Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика, не бива да ни плашат

Снимка: Архив

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Не бива да ни плашат. Това коментира бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред медиите след церемония по валидирането на пощенска марка по повод 100 години от възкачването на Цар Борис III.

По думите му обаче, за предпочитане е мандатите да бъдат цели. „Нашето правителство и това на Сергей Станишев бяха по 4 години. Това мисля, че винаги е добър признак. Правителството на Иван Костов също“, каза Сакскобургготски.

„Не трябва да гледаме нещата на парче или когато новината е „топла“, а винаги в перспектива. Да се разбере какво стои зад дадени ходове или моменти. Мисля, че трябва да се гледа в по-общ план. България не е единствената страна, където има оставки. Има такива в много по-зрели или стари демокрации. Не си заслужава да се акцентира прекалено много на такива моменти“, каза Сакскобургготски по повод актуалната политическа обстановка с оглед на протестите и оставките във властта.

Той отказа да коментира отношенията между президент и премиер, но посочи: „Мисля, че винаги, когато има диалог и желание от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната“.

На въпрос защо според него след 2010 година нито едно правителство не е изкарало пълен мандат, експремиерът посочи: „За първи път министър-председател повтаря мандата. Преди приказката беше, че през демокрацията това е невъзможно“.

Коментирайки призивите за смяна на управлението с президентска република, Симеон Сакскобургготски посочи: „От Велико Народно събрание се реши, че страната ще бъде парламентарна република, така че да се промени моделът ще изисква не малко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република. Мисля, че повечето са с начин на управление, в който двете форми могат да съжителстват и без да има съревнование“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.