Симеон Сакскобургготски: Предсрочните избори са нормална практика, не бива да ни плашат

Снимка: Архив

Предсрочните избори са съвсем нормална практика. Не бива да ни плашат. Това коментира бившият премиер Симеон Сакскобургготски пред медиите след церемония по валидирането на пощенска марка по повод 100 години от възкачването на Цар Борис III.

По думите му обаче, за предпочитане е мандатите да бъдат цели. "Нашето правителство и това на Сергей Станишев бяха по 4 години. Това мисля, че винаги е добър признак. Правителството на Иван Костов също“, каза Сакскобургготски.

„Не трябва да гледаме нещата на парче или когато новината е „топла“, а винаги в перспектива. Да се разбере какво стои зад дадени ходове или моменти. Мисля, че трябва да се гледа в по-общ план. България не е единствената страна, където има оставки. Има такива в много по-зрели или стари демокрации. Не си заслужава да се акцентира прекалено много на такива моменти“, каза Сакскобургготски по повод актуалната политическа обстановка с оглед на протестите и оставките във властта.

Той отказа да коментира отношенията между президент и премиер, но посочи: "Мисля, че винаги, когато има диалог и желание от двете страни, нещата се преодоляват в името на доброто на страната".

На въпрос защо според него след 2010 година нито едно правителство не е изкарало пълен мандат, експремиерът посочи: „За първи път министър-председател повтаря мандата. Преди приказката беше, че през демокрацията това е невъзможно“.

Коментирайки призивите за смяна на управлението с президентска република, Симеон Сакскобургготски посочи: „От Велико Народно събрание се реши, че страната ще бъде парламентарна република, така че да се промени моделът ще изисква не малко усилия. В крайна сметка зависи от желанието на мнозинството. Има страни, където се практикува президентска република. Мисля, че повечето са с начин на управление, в който двете форми могат да съжителстват и без да има съревнование“.

Коментари

Задължително поле