Дневен хороскоп на Алена за събота, 21.09.2019

На 21 септември 2019 да почерпят

18-годишен български студент е убит в Германия

Бирата помага срещу затлъстяване и диабет

Йеменските бунтовници обещаха да спрат нападенията си срещу Саудитска Арабия, ако те направят същото

Художникът воин Николай Хайтов 100 години от рождението на писателя

Милиони хора по света се включиха в глобален протест срещу промените в климата (СНИМКИ и ВИДЕО)

Спрягат Шаби Алонсо и Раул за „Реал“

Русия оспори резолюцията на ЕП, според която пактът Рибентроп-Молотов е довел до Втората световна война

Елчин Сангу е в творчески отпуск

Убивай българи – Калпакчиев е насреща Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман

„Труд Уикенд“ – един вестник за празниците

Бащата на Полфрийман: Надявам се да се върне колкото се може по-скоро

Каним Владимир Путин в България догодина Премиерът Бойко Борисов увери, че с Русия имаме възможно най-добрите отношения (обзор)

София ще има детска поликлиника Събират на едно място лекари от различни специалности

Сингапур и планетата Той е твърде умен град за Земята

Въведе масово електромобилите

Представете си човек, за когото говорят: „Всичко е в неговите ръце“. Е, ако беше държава, то щеше да е Сингапур. Който не знае, това е държава, град и република. Но нека да преминем към умните чипове на този град, за да анализираме сферите на живота в него.

Сингапур е една от първите страни в света, която въведе масово електромобилите. Тук отдавна стартира тестването на безпилотните автобуси. Тези умни неща ще започнат да работят през 2022 г. Министърът на транспорта на Сингапур заяви, че тези автобуси няма да заменят водачите: 1) Безпилотните автобуси ще работят само по малко натоварените улици.

2) Те само ще подобрят инфраструктурата на града, „помагайки“ на водачите на конвенционалните автобуси. 3) Сред технологиите в транспорта могат да се отбележат не само автобусите. Например първата компания в света, използвала безпилотни таксита, е от Сингапур.

Здравеопазването е област от функциите на държавата, която причинява много мъка в някои страни. Но в Сингапур е на голяма почит. Например, развита е телемедицината. Представете си, че се чувствате зле, но около вас няма никой. Необходима ви е помощ, но ако се обадите на „Бърза помощ“ ще трябва да изчакате пристигането на линейката. А така, с помощта на телемедицинските технологии пациентът сам ще се справи. Да, но това все пак е неприложимо за всички ситуации. Телемедицината е особено полезна при профилактика или при възстановяване от болест. Достатъчно е пациентът да включи своя монитор, за да получи своите препоръки от лекаря.

Да разгледаме ключовите сензори: 1) Система за наблюдение на възрастни и болни. Не под формата на камери, а като сензори. Системата вижда всяко движение или отсъствие на движение и изпраща сигнал до роднините и лекарите. 2) В няколко области от икономиката на града сензорите наблюдават консумацията на електроенергия и вода. Така властите оптимизират разходите. 3) Сензорите, помагат да се определи и кои пътища са натоварени.

Това са цял куп неизвестни за нас неща, за които научаваме, че някъде стават реалност, и ни се иска да попитаме: „Е, добре, а защо не и ние? Какво още чакаме?“.

(Превод за „Труд” – Павел Павлов)

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.