Синоптик: От сряда започват валежи, може да са примесени с прах от Сахара

В разгара на пролетта ни споходиха летни жеги с температура над 35 градуса няколко дни. Доста топло беше, но абсолютният рекорд за май месец от 39,5 градуса не го достигнахме (измерен е през 1973 г. на 6 май в село Бръшлян, Бургаско), но имахме температури от 34-35 градуса, които са по-високи от обичайните за май, коментира пред БТВ синоптикът Анастасия Стойчева.

Най-ниската температура, измерена през май, е минус 16,5 градуса, уточни тя.

Облаците, от последните дни, от които така и не заваля дъжд синоптикът обясни така: "Това е висока облачност, от която не вали. Това са тънки облаци, които, примесени с пясък от Сахара, с много мощен южен поток, вдиган прашни бури в северната част на Сахара от районите на Либия и Нигер, с южния вятър достигна до нашата страна. В комбинация с тази висока облачност наистина небето изглеждаше като пред буря, доста хора се объркаха".

Стойчева коментира, че не помни у нас толкова дълго да се е задържала обстановка със сухо отлагане на прах от Африка.

От сряда започват захлаждане и валежи, възможно е в началото те да са примесени с пясъка от Сахара. Те ще продължат и в четвъртък, възможни са и градушки. Температурите значително ще се понижат, в София ще е около 17 градуса.

В петък валежите ще спрат. На празничния 24 май, както обикновено, ще има краткотрайни превалявания на отделни места, каза Анастасия Стойчева.

За лятото тя уточни, че ще е с обичайни температури, не се ангажира с дългосрочна прогноза за следващите месеци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето