Туроператори уволняват 90% от персонала си Местят сървъри в чужбина, приемат плащания само по банков път

Шофьор катастрофира смъртоносно в дърво

Тръмп: Не ми се вярва американският дрон да е бил свален умишлено

КАТ и кадастърът трагични в обслужването на хората “Таен” клиент чакал 6 часа на гише за подмяна на шофьорска книжка

Нова екранна двойка завладя Турция Бурджу Йозберк и Чалар Ертурул се събраха в "Любов към шоуто"

Съдът прекрати делото на „Артекс“ срещу Никола Вапцаров и Мариан Башур

Даренията от фирми за партии – без ограничения (обзор) Намаляват субсидиите от държавния бюджет на 1 лев за глас

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 21 юни 2019

Условна присъда за шофьор на камион, убил пешеходец Двама пешеходци загинаха в този участък на главния път за борени дни

Осъдиха литовци за шпионаж в полза на Русия

„Еврохолд“ подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ в България

Мая Манолова дава безлимитното частно финансиране на партиите на КС

Продават къщата на „Семейство Сопрано”

В София са 52% от чуждите инвестиции 20% от вложенията са в имоти

Кметът на Костенец Радостин Радев остава в ареста

Скалните рисунки в Магурата са непокътнати Нарушения на „Ловната сцена“ няма, категорични са властите

Новината, че са унищожени скални рисунки в пещерата Магура в Северозападна България е фалшива. Това заяви кметът на Белоградчик Борис Николов.

Той беше категоричен, че проверката, която е направил директорът на Историческия музей в града Ивайло Крумов в пещерата по повод съобщения в редица медии, че върху древните рисунки са изписани две лични и едно фамилно име, доказва, че вандалски акт няма.

Снимка на надписи до праисторическите рисунки предизвика проверки на институциите. Е, все пак вандали са писали в пещерата, няма какво местните власти да го увъртат.

„Тези снимки са направени веднага след входа на галерията с рисунките, преди така наречената „Ловна сцена“, която е една от най-известните, може би на пет, шест метра от нея, така че самата ловна сцена и тези рисунки не са засегнати, което, разбира се, в никакъв случай не омаловажава тази вандалщина, която са я направили най-вероятно млади момчета, защото се нарушава целостта на паметник на културата“, заяви доц. Стефан Александров, ръководител на проект за създаване на 3D модел на рисунките.

„Драстични нарушения на „Ловната сцена“ няма, личат си някакви драскотини, но подобни нарушения има почти в цялата пещера. Самата „Ловна сцена“ е абсолютно запазена“, каза пред БНР Ивайло Крумов, директор на Историческия музей в Белоградчик. Той изрази надежда, че ще бъдат взети по-сериозни мерки за охрана, тъй като в пещерата няма физическа охрана, няма и видеокамери.

„Би трябвало да се предвиди видеонаблюдение, за да може да се засичат подобни нарушения. Миналата година стартира проект, който предвижда консервация и реставрация, вероятно заличаване на съвременни нарушения и графити, с идеята да се представят скалните рисунки като част от световното културно наследство на ЮНЕСКО“, допълни Крумов.

Досега в пещерата не се е налагало да има охрана, каза кметът на Белоградчик Борис Николов. Според него някои от пораженията са от 90-те години, когато обектът не е бил добре стопанисван.

Емил Цанков, бивш кмет на община Белоградчик и настоящ общински съветник, ще настоява за свикването на извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се приеме декларация до Министерството на културата за назначаване на проверка, която да установи чие дело е надписът до ловната сцена, който е заличен и кой го е заличил.

Следващия път вандалите могат да унищожат рисуваното преди хиляди години, нали?

Древният художник е използвал тор от прилепи

Рисунките са датирани от епохите на епипалеолит, неолит, енеолит и начало на раннобронзовата епоха. Изображенията са издълбани в скалата и нарисувани с тор от прилепи. Те са с разнообразна тематика и разкриват цялостния живот на предците ни от съответните епохи. Показват ловни сцени, танцуващи жени, битови сцени, оръдия на труда, животни и растения, различни звездни картини.
Изключителен интерес представлява Слънчевият годишен календар от късния енеолит, който по-късно през раннобронзовата епоха е дообогатен и се слави с прецизна точност на записите. Рисунките към него много образно разкриват регионалните празници, обичаи и емблематичните за онова време персонажи.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. разбирам, че ако го турят отзад на кмета николов, последният ще може радостно да обяви, че отпред е непокътнат…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.