Скандал с подкупи за ексминистри тресе Гърция

Швейцарската “Новартис” давала рушвети за продажба на по-скъпи лекарства

Схемата ощетила страната с милиарди евро

В Гърция набира сила скандал с бивши премиери и министри, заподозрени, че са участвали в схема с подкупи, раздавани от швейцарския фармацевтичен гигант “Новартис”, предаде Би Би Си.

Прокуратурата в Атина подозира, че компанията е дала рушвети в размер на 50 млн. евро между 2006 и 2015 г. за преференциално отношение към лекарствата й. А замесените бивши държавници категорично опровергаха участие в схемата.

Документът с обвиненията бе представен във вторник пред парламента, но не бе направен публично достояние. Според гръцки медии в него са цитирани 20 свидетели на подкупването на висши държавни служители.

Сред получавалите рушвети, за да разрешат фиксиране на цените и продажба на по-скъпи лекарства, са 2-ма бивши премиери и 8 бивши министри, включително Андонис Самарас – министър-председател от 2012 до 2015 г. от консервативната Нова демокрация, която сега е в опозиция. В списъка е и настоящият еврокомисар по миграцията Димитрис Аврамопулос, който от 2007 до 2009 г. е министър на здравеопазването на Гърция. “Само болен ум може да измисли подобен безпрецедентен план”, коментира той. Замесеният шеф на Националната банка Янис Стурнарас - министър на финансите в кабинета на Самарас, също опроверга участие в схемата. “Това са политически мотивирани обвинения, които целят да ме свалят от поста”, каза той.

Самият Самарас заяви по-рано, че ще съди настоящия ляв премиер Алексис Ципрас и определи твърденията като “клевета”.

Разследващите корупционния скандал изчислили, че незаконните практики на фармацевтични компании нанесли на държавата след 2000 г. щети на приблизителна стойност 23 млрд. евро, а загубите, отнасящи се само до “Новартис”, се равняват на €3 млрд. Компанията обяви, че е запозната с обвиненията и сътрудничи на гръцките власти.

Предстои парламентът да проучи документацията и да вземе решение, дали по случая да бъде образувано дело.

Коментари

Задължително поле