Сканираха хълма на Хераклея Синтика за амфитеатър

Учените изследват две аномалии

Хълмът, където се намира античният град Хераклея Синтика край Рупите, бе сканиран с лазер, наречен LiDAR. Технологията представлява въздушно лазерно сканиране, използва дължини на вълните основно в инфрачервения диапазон на електромагнитния спектър, като събира 3D данни за състоянието на земната повърхност. Изключително полезно е при територии, трудни за наблюдение.

В момента специалисти правят разчитането на данните от лазара. Има две интересни аномалии. Едната може би представлява крепост с площ около 7 декара.

“Изглежда като добре защитено от природата място, допълнително укрепено. Възможно е там да е ранният акропол на Хераклея Синтика, издигнат при основаването на града през втората половина на IV век преди Христа. С д-р Надежда Кечева от секцията за интердисциплинарни изследвания на НАИМ-БАН тълкуваме втората аномалия с повече уговорки, но се надяваме това да е театърът на града. Ще опитаме да поверим и двете аномалии още тази есен – чрез археологическо теренно ГИС издирване и чрез разкопки”, коментира доц. д-р Людмил Вагалински, ръководител на обекта в Рупите, Петричко.

Коментари

Задължително поле