Скатов се подготвя за изкачването на 14-ия си връх

Сливенскят алпинист Атанас Скатов се подготвя за поредна експедиция, чиято цел е изкачването на връх Канчендьонга /8 586 м/ в Хималаите, съобщиха от общинската администрация. Скатов е благодарил за финансовата и морална подкрепа, която е получил от местната власт, на среща с кмета Стефан Радев и председателя на общинския съвет Димитър Митев. "Много е важно родният ти град да те подкрепя в начинанията. Това не е просто изкачване, а борба за оцеляване. Водиш вътрешна битка със себе си, своите възможности и искаш да покажеш, че няма нищо невъзможно", подчертал алпинистът. От своя страна кметът Радев е изразил благодарност за това, че при последното си изкачване Скатов е развял знамето на родния си град.

Освен алпинист,д-р Атанас Скатов е и мотивационен лектор. Изнесъл е над 150 лекции и семинари, свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. Той е първият българин, успял да изкачи Седемте континентални първенци и 7 върха над 8000 м. в рамките на 5 години и 6 месеца , както и връх Еверест по северния и по южния ръб. За последните 6 години той участва в 16 експедиции по света, изкачвайки успешно 13 върха.

През 2015 г. е удостоен със званието "Почетен гражданин на град Сливен", а година по-късно получава грамота за цялостен принос за развитието на родния град, носител на награда „Златна България”, спортист на месец май 2014 г. за изкачването на връх Еверест. Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил връх над 8000 м. - Чо Ою без помощта на шерпа и изкуствен кислород. Една от книгите му, част от поредицата „Над 8000 метра“ беше представена в Сливен на 29 март тази година.

Коментари

Задължително поле