Скопие срещу българска инвестиция

Предвиденият за разрушаване кораб-ресторант на кея на река Вардар, собственост на фирмата с български капитал Сервис Емус АД, Скопие.

Започва разрушаването на атракционен кораб-ресторант на кея на Вардар

На 5 април започна демонтажа и разрушаването на един от атракционните кораби-ресторанти, намиращи се на кея на река Вардар. Той е разположен през 2016 г. в непосредствена близост до хотел „Холидей ин“ и е собственост на фирмата с български капитал Сервис Емус АД, Скопие, чийто мениджър е македонският и български гражданин Жарко Миленковски. Общата сума на вложенията на този български инвеститор в Република Северна Македония надхвърля 40 милиона евро. Конкретно в кораба-ресторант са инвестирани над 1,2 милиона евро.

Официалните мотиви за това разпореждане на градоначалника на Скопие Петре Шилегов остават доста неясни. Сагата започна с лансираната пред обществото версия, че корабите представлявали опасност за гражданите. Всъщност тези атракционни ресторанти по кея на Вардар са няколко, но обект на преследване е само българския.

При започването на тази акция на градските власти е посочено, че фирмата инвеститор едностранно е прекратила концесионния договор, което не е вярно. Въз основа на наличните документи се установява, че от 2016 до март 2020 г. българският инвеститор редовно плаща своите задължения към Община Скопие, възлизащи на 1000 евро на месец за дадената му концесия. На 6 март обаче, във връзка с тежките последици за РС Македония от пандемията с COVID-19, правителството в Скопие ограничи обществените прояви, а седмица по-късно на всички обекти с ресторантьорска дейност е намалено работното време. Големият удар обаче е в средата и в края на същия месец, когато са затворени всички ресторанти и е въведен полицейски час. Част от тези ограничения са в сила и в момента.

В тази тежка икономическа ситуация, българите изпращат няколко писмени запитвания и предложения до управата на град Скопие, като се мотивират с чл. 9 от договора, в който изрично е записано, че град Скопие ще гарантира безпрепятственото функциониране на обекта. Тъй като на нито едно от тях не получават отговор, фирмата решава на 29 юни 2020 г. да изплати 100% от задълженията си за периода, когато не е работила поради въведените от страна на властта ограничения и забрани.

През същия период не е отнето разрешението за монтиране на градско съоръжение, от което следва, че правният акт въз основа на който на кея е поставен кораба, все още е в сила. Освен това при пристъпването към самото разрушаване на обекта на 5 април 2021 г., на базата на поредната жалба на собствениците и в присъствието на консула на Република България, е образувано бързо съдебно производство, с което се търси временна мярка, забраняваща на Община Скопие да извършва каквито и да било насилствени действия по изпълнение на заповедта на скопския кмет Шилегов, докато няма влязло в сила съдебно решение.

Тъй като случаят предизвика обществен интерес, градоначалникът на Скопие заяви пред медиите, че досегашните жалби на собствениците на кораба-ресторант са отхвърлени от съда. Подобно твърдение не само, че не отговаря на истината, но и внимателният му анализ дава улики за намеса на властта в съдебната система. Факт е, че след разпределението на делото следва период на „размисъл“ на първия съдия, след което той си дава отвод. Следващият служител на Темида 4 месеца продължава „мисленето“ и не предлага никакво решение, поради което делото е поето от трети съдия, който съобщава, че „ще вземе решение“, но такова все още няма. Парадоксален е и факта, че вторият съдия гони от заседателната зала българския консул, който се ползва с дипломатически имунитет и чието присъствие е било единствено да проследи обективността на процеса.

По този начин чрез бездействието на съда в Скопие се създава патова ситуация, която обслужва кмета Шилегов. Защото ако бе взето осъдително решение, българите можеха да го обжалват пред Апелационния съд. Липсата на такова обаче развързва ръцете за разрушаването на една инвестиция от 1,2 милиона евро.
В разпространено до медиите съобщение от фирмата Сервис Емус АД, Скопие се поставя въпроса „дали това се прави затова, че инвестицията е направена от български инвеститор?!? Дали след 4 години без резултати в работата, сега градоначалникът на Скопие иска с РАЗРУШАВАНЕ на българска инвестиция да си увеличи рейтинга?!?“

Поредната антибългарска проява на властта в Скопие поражда много въпросителни. Познавам мениджъра на фирмата Жарко Миленковски още от 2006 г., когато станах основател и пръв директор на Културно-информационния център на Република България в Скопие. Той е изключително съзнателен гражданин на РС Македония и България, който е запознат с редица детайли от миналото и настоящето, но за да може да развива успешно своя бизнес, винаги е бил дискретен. Той бе един от спонсорите, оборудвал с компютърна техника българското културно представителство в северномакедонската столица, а до 2009 г. я поддържаше безплатно. Подпомагал е и организирането на тържествата за 24-ти май.

Пред прага на започването на преговори за членство на Скопие в Европейския съюз, за пореден път ставаме свидетели на практика, която няма нищо общо с европейското правосъдие. В нито една европейска държава не се разрушава чужда инвестиция, която е обект на съдебен спор и няма съдебно решение.

Политическите страсти в България след парламентарните избори на 4 април още не са затихнали, но е необходимо час по-скоро да се разработи адекватна политика, която да защитава всички позволени форми на българско присъствие в РС Македония. Това е особено валидно при отстояването на българските инвестиции. Именно оповестяването на необоснованото им преследване е един от най-разбираемите факти от страна на нашите евроатлантически партньори и по този начин българите ще имат по-ефикасна защита.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари