Скулптор от САЩ извая Йовков в Двора на кирилицата

Алеята на писателите в уникалния комплекс Двор на кирилицата в старата столица Плиска ще порасне в понеделник с паметници на още осем творци. Всеки от бюстовете е изваян от различни майстори, светила в своята област. Целта на създателя на Алеята е тя да бъде и своеобразна скулпторна школа.

В понеделник ценителите вече ще могат да се докоснат и да поднесат цвете пред Йордан Йовков. Ликът му е изваян от скулптора Евгени Воденичаров, който от почти четвърт век живее в САЩ и успешно работи за холивудски продукции. Българският творец се прочу особено, когато на благотворителен търг по време на последната кандидат-президентска кампания в Америка се съгласи на 50% отстъпка от цената за своя пластика, ако се снима с купувачът й. Така Евгени се озовал рамо до рамо с Доналд Тръмп.

В Алеята, на връх 130 г. от рождението й, влиза и с паметник поетесата Дора Габе. Бюстът е дело на скулптора Зоя Лекова. Ще бъдат открити и паметници на руските класици Александър Грибоедов, излязъл от ръцете на акад. Зураб Церетели, президент на Руската художествена академия. Иван Крилов е дело на майстора Алан Казиев, Лев Толстой е изваян от Михаил Переяславец, Антон Чехов от акад. Александър Рукавишников. Необичайната визия на паметника на Илф и Петров пък, е дело на скандалния автор, доцентът от Московската художествена академия Александър Миронов, съобщават от Двора на кирилицата. Създател на паметника на Марина Цветаева е скулпторът Евгения Дубровина.

30 са вече увековечените творци в Двора на кирилицата. С поставяне на бюстове на наши и чуждестранни автори предоставяме възможност на народите от кирилския свят да дойдат в старопрестолна Плиска и да засвидетелстват своето уважение към България, като родина на кирилицата, казват от културно-историческия комплекс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства