Вирус и вирусолог

Министър Захариева: Планът „Маршал“ ще бъде следващият европейски бюджет

Хората под 20 години със забрана да излизат по улиците в 30 турски града

Кристалина Геориева: Намираме се в период на рецесия, много по-лоша от световната икономическа криза

Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

Скърбим с народа на Македония за жертвите на нацистката машина Присъствието на Борисов и Звиздич е за мен голяма и чест и гордост, каза Зоран Заев

СКОПИЕ. От специалния пратеник на „Труд“

Скърбим заедно с народа на Македония за всички, които не са успели да се измъкнат от нацистката машина. Това послание отправи в Скопие по време на възпоменателната церемония по повод 75-та годишнина от депортирането на евреите от територията на днешна Република Македония в нацистките лагери на смъртта премиерът Бойко Борисов.

Полагането на венци се състоя в двора на днешната фабрика „Империъл Табако”, откъдето навремето 7114 македонски евреи намират смъртта си в лагера „Треблинка”. Преди началото на церемонията Борисов се включи и във възпоменателния „Марш на живите” по скопския булевард „Македония” заедно с колегата си Зоран Заев и министър-председателят на Босна и Херцеговина Денис Звиздич. Негово превъзходителство посланика на САЩ у нас Ерик Рубин също се присъедини към американския специален пратеник по въпросите на Холокоста Том Яздгерди. На церемонията присъстваха още посланикът на САЩ в Македония Джес Бейли, Пол Шапиро и Раду Йоанид от Американския музей на Холокоста, вицепремиерът ни Красимир Каракачанов, както и много представители на еврейската общност от България и Македония.

Председателят на еврейската общност в Македония Берта Романо Николич припомни трагичните дни през март 1943 година, когато хиляди евреи потеглят насила за лагерите на смъртта. „В тези най-жестоки времена българския народ е спасил близо 48000 евреи и заслужава голямо уважение. На Балканите трябва да градим и народите ни да живеят щастливо и политиците да не допускат никога повече такива грешки“, каза още в словото си пред паметника на жертвите Бойко Борисов. „Не трябва да забравяме, то не било толкова далеч, а и само преди 20 г. на територията на Балканите се разиграха не по-малко жестоки кръвопролития. Затова смисълът – освен да изкажем своя поклон, скръб към убитите, е да разберем, че на Балканите трябва да градим, да работим заедно, да вървим към по-добро устройство и – ако щете – народите ни да живеят щастливо и всичко това да остане в историята”, отбеляза още българският премиер.

„Присъствието на Борисов и Звиздич е за мен голяма и чест и гордост. Днес, 75 години по-късно, сме се събрали да отбележим паметта на хората, загубили живота си в едно страшно време, каза емоционално и премиерът на Македония Зоран Заев. „Омразата не е за нас. Приемането на различията, любовта към ближния, почитта към другите, поддръжката, сътрудничеството и приятелството са ценностите които са в нашите сърца и дела“, обърна се към множеството македонският премиер.

Берта Романо – Николич, председател на еврейската
общност в Република Македония, пред „Труд“:
Посещението е знаково

05-03

За нас, евреите в Македония бе особена чест, че на възпоменанията присъства и премиерът Бойко Борисов. Визитата му на този ден е знакова не само за нашите предци, но и за нас – техните наследници.

Посещението на министър-председателя на Република България е важно не само за членовете на еврейската общност в Република Македония, но и за гражданите на Република Македония.

Среща на върха
Лидерите обсъдиха
инфраструктурни проекти

Премиерите на България, Македония и Босна и Херцеговина Бойко Борисов, Зоран Заев и Денис Звиздич обсъдиха конкретни инфраструктурни проекти. В срещата участваха вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министърът на външните работи на Полша Яцек Чапутович. В разговорите беше подчертана изключителната важност на инфраструктурната свързаност на страните от региона, както и че изграждането на проектите ще допринесе за общото европейско икономическо развитие.
„Всеки един проект обслужва всяка една балканска, както и всяка европейска държава“, посочи българският премиер. Премиерът Зоран Заев благодари специално на българския министър-председател за присъствието
му на днешната възпоменателна церемония м Скопие,
както и за активната политика на българското правителство по приоритетната тема за приобщаването на страните от Западните Балкани. Премиерът на Босна и Херцеговина Денис Звиздич ще пристигне у нас на официална визита на 12 април по покана на премиера Бойко Борисов, стана ясно още.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.