Славчо Велков: Проф. Камен Плочев е получил пряка заплаха от високопоставен политик

Днес чрез посредник проф. Плочев получава пряка заплаха от високопоставен политик в държавата, който му казва следното: „Предайте на професора да си подаде доброволно оставката и да се разделим с добро. В противен случай ние имаме и други мерки, ще включим цялата репресивна машина срещу него и няма да си намери място в България като професор“. Това каза пред журналисти в Народното събрание депутатът от ПГ на БСП Славчо Велков по повод искането на оставката на директора на НЗОК проф. Камен Плочев.

„Министър Ананиев казва на проф. Плочев по телефона, че иска оставката му. Той като министър няма право да иска оставка на човек, който е избран пряко от парламента“, заяви той.

„Проф. Плочев е изпратил писмо до Цвета Караянчева и до всички председатели на ПГ, с което ги уведомява, че към началото на 2018 година НЗОК има много големи задължения към чужди сродни организации“, обясни Славчо Велков. „Министър Ананиев знае за това, защото доскоро беше председател на Надзорния съвет“, коментира той.

„С писмото проф. Плочев иска от парламента, който го е избрал пряко, да вземе необходимите мерки и да бъде актуализиран бюджета на НЗОК“, обясни депутатът и уточни, че задълженията общо са 271 млн. лева. В отговор на въпрос кой е политикът, който е заплашил проф. Плочев Славчо Велков заяви: „Онзи, който си мислите“.

Попитан най-високо поставеният политик ли е визираният от него, депутатът посочи: „Не е най-високо поставеният политик. При най-високо поставения проф. Плочев беше на разговор преди една седмица. Той го увери, че застава зад него и да си гледа спокойно работата“.

„Професорът не е дал повод с нищо да му се иска оставката, освен че е писал до парламента. А до кого да пише един парламентарно избран човек?“, попита депутатът от БСП.

Проф. Плочев иска парламентът, който го е избрал пряко, да вземе необходимите мерки и да бъде актуализиран бюджетът, за да не бъдем задължени към чужди държави, където отказват планово лечение на български граждани, каза Велков и уточни, че с проф. Плочев са дългогодишни приятели и е загрижен за неговата сигурност.

„Излязох на трибуната да питам министър Ананиев къде са тези пари. Само месеци преди това, когато избирахме проф. Плочев, министърът твърдеше, че Касата е на нула. А сега се оказва, че към 2018 година задълженията на Касата са над 270 млн. лв. В държавата има скандал. Става въпрос за над четвърт милиард лева“, подчерта народният представител.

Според него не може с лека ръка да се харчат утвърдени професори, както беше похарчен за два дни проф. Николай Петров. „Загрижен съм за неговата лична сигурност. Ще има заседание на здравната комисия в сряда, където професорът да бъде изслушан по този въпрос и да видим как така се плашат български професори“, коментира депутатът от левицата.

Велков се обърна и към президента, като ръководител на Национална служба за охрана: „Нека да прецени степента на опасност и ако трябва да му осигурят охрана.“

Коментари

Задължително поле