Слагат ДДС за стоки от Китай под 30 лв.

Нови правила за онлайн покупки от страни извън ЕС влизат в сила от 1 юли.

От 1 юли влиза в сила нов режим за внос от страни извън ЕС

Ще има три варианта за плащане на дължимите налози

Хората ще имат избор

Нови правила за онлайн пазаруване от страни извън ЕС влизат в сила от 1 юли. Отпада облекчението при внос на стоки на стойност до 30 лв. да не се плаща ДДС. В резултат при внос от страни като Китай, Великобритания и САЩ ще трябва да се попълва митническа декларация дори за стоки с незначителна стойност, научи “Труд”.

Новите правила за електронна търговия и внос от страни извън общността ще важат във всички страни от ЕС от 1 юли. Целта е ДДС да се плаща и за евтините стоки. За да не бъдат натоварвани потребителите с попълване на митнически декларации, ще има три варианта за оформяне на документите и плащане на ДДС при внос на стоки с цена до 150 евро от страни извън ЕС.

Първият вариант е когато човек пазарува от сайт, който е регистриран по новия режим за обслужване на eднo гишe пpи внoc (IOSS) в ЕС. В този случай при пазаруване например от китайски сайт още при попълване на адреса в България електронният магазин ще добавя 20% ДДС в цената. Клиентът ще плаща крайната цена, а онлайн магазинът ще има ангажимент да внесе ДДС-то по сметка в НАП. Възможно е сайтът да си партнира с куриера, за да бъде подадена необходимата митническа декларация. Потребителят няма да има ангажименти за оформяне на документите, но е възможно да плати допълнителна такса към тази за доставката за подаване на митническата декларация.

При втория вариант за доставка по новия режим за ДДС може да се регистрира куриерската фирма, Български пощи или митнически агент. В този случай за подаване на митническата декларация ще отговаря куриерът. Необходимите данните за цената и вида на стоката може да пътуват заедно със самата пратка (например от Китай или САЩ). Но ако онлайн търговецът не е подал необходимата информация на куриера, той може да се обърна към крайния клиент в България и да поиска данни какво е поръчал, за да попълни митническата декларация. В този случай куриерът носи отговорност за плащане на ДДС-то. Цял месец ще разнася пратки и в края на месеца трябва да отчете какво ДДС дължи и да го преведе по сметка на Агенция “Митници”. При този вариант клиентът също може да плати допълнителна такта на куриера, за да бъдат оформени необходимите документи.

При третия вариант за внос от страни извън ЕС човек ще може сам да подаде митническата декларация и да плати ДДС-то.

Важното е от 1 юли при онлайн пазаруване от страни извън ЕС човек да знае кой вариант за плащане на ДДС ще бъде приложен. Възможно е онлайн магазинът да дава опции за избор - дали той да оформи документите, дали куриера или всичко да бъде оставено на крайния получател. Някои сайтове обаче може да предлагат само една от опциите.

При внос на стоки с цена над 150 евро, както и досега, освен ДДС ще има и мито. В тези случаи хората ще може да използват куриера за подаване на митическата декларация или да го направят сами. Но дори куриерът да подава документите, човекът, който пазарува онлайн, трябва да има ЕОРИ номер (EORI), който е уникален за митническата територия на ЕС и може да се вземе безплатно от Агенция “Митници”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес