Слагат фиксирана такса „водомер“

Хората в страната да плащат за вода и без да я потребяват, предвижда проект за нов закон.

Плащаме и без потребление

Правят 28 големи ВиК дружества

Да бъде въведена фиксирана част от цената на водата, която да бъде плащана за всеки имот, независимо от потреблението, предвижда проект на нов Закон за водоснабдяването и канализацията, който е пуснат от служебното правителство за обществено обсъждане.

Новата такса “водомер” ще трябва да бъде плащана всеки месец и от собственици на селски къщи, ваканционни имоти и апартаменти, в които никой не живее постоянно. Дори в имота да няма никакво потребление на вода, собственикът пак ще трябва да плаща.

В момента битовите абонати плащат за доставяне на вода, за отвеждане на отпадъчните води чрез канализационната мрежа и за пречистване на отпадъчните води, но цените за тези услуги се определят на кубик вода, отчетен от водомера. Новият закон предвижда за всяка от тези три дейности да има фиксирана цена и променлива цена на куб. метър изразходвана вода.

Проектозаконът предвижда ВиК услугите на територията на страната да бъдат разделени на обособени територии, които съвпадат с 28-те административни области. Във всяка област ще действа един ВиК оператор, а цената на водата ще бъде еднаква за цялата област. Това ще доведе до рязко поскъпване на водата в някои населени места.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари