Следовател поема случая с починалото 11-месечно момченце в разградската болница

Окръжна прокуратура образува досъдебно производство

Окръжната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за смъртта на 11-месечно момченце в местната болница, за което „Труд“ съобщи. Със случая се заема следовател от Окръжния следствен отдел в Разград, уточниха от Апелативна прокуратура във Варна.

Производството е образувано след постъпила жалба от родителите на момченцето, което е починало на 24 септември в инфекциозно отделение. Майката на детето разказа историята в социалните мрежи и поиска гласност, съмнявайки се в лечението. Към жалбата са приложени и медицински документи с диагнозите.

Детето е постъпило с висока температура и пневмония, която е било установено, че е вирусна. Вливани са му били два антибиотика, но се наложило да го преместят от детско в инфекциозно отделение, тъй като започнало да повръща и имало разстройство.

Майката посочва в публикацията си, че в епикризите били записани: двустранна пневмония, остра дихателна и сърдечна недостатъчност, мозъчен оток, анемия. После било допълнено и “Синдром на Рей“.

Според предварителни данни причината за смъртта е полиорганна недостатъчност.

Според наблюдаващия прокурор налице са процесуални основания за образуване на производството за евентуално причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

След извършването на следствените действия и преценка на събраните материали ще бъде назначена комплексна съдебно-медицинска експертиза, която трябва да установи причината за смъртта на момченцето, съобщават от Апелативна прокуратура.

В болницата е извършена вътрешна проверка, свикана е лекарска комисия. Такава тече и от здравната инспекция.

Коментари

Задължително поле