След отпадането на мерките на 15 юни: По двама на чадър през 2 м в Гърция

Не повече от двама под чадър, стига да не са от едно и също семейство, уточняват от министерство на туризма на Гърция.

Масите в заведенията отделени до 1,7 м.

На този етап в страната продължава да важи 14-дневната карантина 

Сред основните условия по време на почивките на плажовете в Гърция, след отпадането на 15 юни на извънредните мерки за пътуванията, ще е туристите да спазват дистанция от поне два метра помежду си и да не са повече от двама души под един същи чадър, освен в случаите, когато става въпрос за членове на едно и също семейство. Носенето на предпазни маски на пясъчните ивици няма да е задължително, уточняват от гръцкото министерство на туризма. 

На този етап в страната продължава да важи 14-дневната карантина за влизащи на територията, която се очаква да бъде отменена на 15 юни. От началото на месеца до тази дата мерките за задължителна самоизолация при пътуване няма да се прилагат по отношение на бизнесмени и служители в компании, базирани в България и Гърция. От днес гръцката държава навлезе в постепенно разхлабване на мерките срещу коронавируса, след като обяви поетапно отваряне на въздушните си граници. Още в понеделник отвориха кафенета, баровете и заведенията за обществено хранене. За всички важат строги санитарни мерки. Минималното разстояние между масите в зависимост от разположението на столовете трябва да бъде от 70 см до 1,70 метра. Към момента е разрешено да се ползват само масите в пространства на открито, като максималният капацитет на маса е 6 човека, ако са от едно и също семейство или компания.

На седем въпроса, свързани с COVID-19, ще трябва да отговарят писмено всички пътници, които желаят да се плават с кораб за повече от половин час. Въпросите засягат изминалите 14 дни, като пътниците трябва да отговорят дали имат или са имали симптоми с температура, кашлица или затруднено дишане и дали са имали близък контакт със заразен с COVID-19.

Без цигари на плажа в Турция

Осигуряват 9 квадратни метра на турист

Наталия Малчева, ТРУД 

В най-голямата курортна област на Турция вече са предвидили серия от мерки, за да защитят своите туристи. Ограниченията ще са в сила и на плажовете край брега, предава “Хюриет”. Идеята е, че димът от цигарите може да затрудни допълнително дишането на летовниците и да замърси въздуха, затова любителите на никотина ще бъдат отделени в специална зона.

Плажните кърпи ще бъдат поставяни на определени за целта места, като посетителите няма да могат свободно да избират къде да събират тен. Всеки от туристите ще може да се “шири” необезпокояван на площ с размер 9 квадратни метра. За да се предотврати струпването на гостите вече са поставени и предупредителни знаци. Чадърите и шезлонгите пък са оградени от мини дървена стена, която да показва докъде е площта, която ползва плажуващия.

След напускане на туриста чадърите и шезлонгите ще бъдат дезинфекцирани и ще останат незаети за поне 20 минути. Ленти ще гарантират социалната дистанция на посетителите и по време на взимане на душ край брега. За да стигнат до плажа гостите ще минават през поставен турникет. Когато искат да си вземат питие от бара плажуващите ще трябва да носят маска и ръкавици.
Засега мерките са предприети от един от най-известните плажове в региона, но се очаква те да бъдат възприети от всички конкуренти в околността.

Комисар Стоян Мандажиев пред “Труд”:

Големият щурм към Бяло море ще е на 15 юни

Светлана Василева, ТРУД, Благоевград

Големият наплив на туристи за почивка в Гърция очакваме на 15 юни, тогава ще бъде разрешено пътуването. Затова и ние се готвим да работим на максимален режим. Ще бъдат отворени всички трасета, това заяви за “Труд” шефът на РДГП-Смолян комисар Стоян Мандажиев.

Разбира се, пропускливостта на пункта не е голяма, така, че очакваме да има опашки, въпреки че ние сме готови за всичко, каза още комисаря. От 1 юни ще имат право да пътуват до Гърция само бизнесмени по работа, за сключване на договори или други дейности. Така че на Кулата ще се пропускат само леки коли с търговци, които имат документи и командировъчна заповед. Затова и граничните власти не очакват особено голямо движение и наплив.

На плажа в Бургас - с маски

И в Испания ще са с предпазни средства

Мария Кехайова, ТРУД, Бургас

На плажа в Бургас и в крайбрежните заведения задължително ще се ходи с маски. Това заяви председателят на Регионалната туристическа камара Иван Иванов.

“Проучил съм как стои въпросът с маските във всички страни. И в Египет, и в Испания, Франция, Гърция, навсякъде по плажовете хората ще са с маски. В Египет и Турция ще мерят и температурата на всеки кацнал там турист”, обясни шефът на Бургаската камара.

Плажът в Бургас отваря на първи юни. “По закон и по договор, ще отворим на първи юни. Дали всички услуги ще бъдат на разположение, например плажните заведения, това вече всеки си решава сам. Но задължителните дейности на ивицата - спасители и почистване, започват до броени дни. Спасителните постове ще бъдат откривани поетапно”, каза пред “Труд” Симеон Цветков, концесионерът на Северния плаж в Бургас.

Сянката на варненските плажове от 1 до 5 лева

Единствената безплатна ивица ще е Шкорпиловци

Даниела Фархи, ТРУД, Варна

От 1 до 5 лева ще струват чадърите и шезлонгите по варненските плажове. Най-скъпа ще е сянката на Централния, а най-евтино ще е в източната част на Офицерския и на Буните.

Единственият безплатен плаж по Северното Черноморие ще е южният в Шкорпиловци, а най-евтино в комплексите ще се наемат чадър и шезлонг в Албена. Цената там е 1 лв., а отстоянието между чадърите е рекордно - цели 7 метра. На ивицата в “Златни пясъци” плажните принадлежности ще са пет пъти по-евтини от миналото лято и ще струват 2 лв.

В “Слънчев ден” ще са 4 лв., а на Св. Св. Константин и Елена - 5 лв. 

Коментари

Задължително поле