След публикация на „Труд”: София и Скопие трябва да се разберат

Коментарът на Николай Кръстев разбуни духовете зад Вардара

„Блокирането ще бъде грешка”, посочват македонските медии

Вместо да се караме чий е Гоце Делчев, не е ли по-добре да се изгради обща магистрала, която да носи името на този наш герой? Местните албанци направиха всичко възможно Скопие да влезе в НАТО.

Освен Белград и Москва има интерес да бъдем разделени.

С тези няколко анонса редица медии в Северна Македония препечатаха директен превод на анализа на автора на „Труд” и дългогодишен наблюдател на политическите процеси на Балканите Николай Кръстев „Ще спре ли България Македония по пътя към ЕС?” от понеделник.

Преводът на задълбочения коментар беше публикуван от редица популярни македонски сайтове и вестници, включително официалната Македонска информационна агенция (МИА).

Повод за позицията на „Труд” беше коментарът, направен от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред македонска телевизия, че София има готовността да блокира първата междуправителствена конференция за Северна Македония с ЕС, ако междуправителствената комисия по историческите въпроси не постигне съгласие за статута на Гоце Делчев като национален герой.

Всекидневници като „Денешен весник” и „Фактор”, както и информационни сайтове като „Либертас” и двуезичния „Татковина” препечатаха целия текст на анализа на „Труд”. Ще бъде голяма грешка, ако България блокира пътят на Северна Македония към Европейския съюз и започването на преговори за членство, подчертава уводно „Фактор” думите на Николай Кръстев.

Коментари

Задължително поле