След среща при премиера: Спешно отпускат 10 млн. лв. на туроператорите (обновена)

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов

Бизнесът е сред най-пострадалите от кризата и без пари от държавата ще има масови фалити, категорични са представители на сектора

Търсят варианти и за други грантови схеми с европари

Десет милиона лева спешно ще бъдат отпуснати в помощ на туропрераторските и турагентски компании. Това стана ясно след среща на представители на сектора при премиера Бойко Борисов.

Средствата ще бъдат раздадени чрез пилотен проект на стойност 10 милиона лева по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, като към момента се очаква той да бъде одобрен от Комитета по наблюдение на програмата, тъй като по същество попада в обхвата на процедурата de minimis като държавна помощ.

Прогнозите са, че схемата ще заработи още през август, като компаниите ще могат да кандидатстват за максимум 10 на сто от оборота си за 2019 г., а документи ще се подават към Министерство на туризма.

От схемата няма да могат да се възползват екскурзоводите, за които към момента се подготвят отделни социални мерки.

Според представителя на туроператорите Емил Абазов помощта за този бранш е жизнено необходима и даде пример като възможност за подпомагане на сектора даването на три заплати на останал без работа екскурзовод, като бе направено за културните дейци.

Средствата по новата схема ще бъдат бързо разпределени по съкратени процедури, като ще се спестят около 2 месеца от времето за кандидатстване, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов. За кандидатстването няма да могат да бъдат ползвани финансови консултанти и посредници. Няма да има и утежняващи условия като изискване кандидатстващата компания да няма данъчни задължения или да не се е възползвала от схемата 60/40, която в туризма е и с допълнителна помощ от 290 лева на служител. Работим за удължаване на схемата за туристическия сектор до 1 май 2021 г., обясни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Предвидените 10 млн. са една малка част от нужните на бранша, за да продължи дейността си, подчерта вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. За оцеляване на компаниите в сектора са необходими близо 155 млн. лв., обясни тя. И допълни, че се обмислят и други възможности за еврофинансиране. Бизнесът е сред най-пострадалите от кризата и без пари от държавата ще има масови фалити, категорични са представители на сектора.

Коментари

Задължително поле