След 38-годишно издирване заловиха италианския крайноляв активист Чезаре Батисти

След 38-годишно издирване в Боливия беше заловен бившият италиански крайноляв активист Чезаре Батисти. В родината си Батисти е осъден на доживотен затовр за четири убийства, извършени през 70-те години. От 12 години той се укриваше в Бразилия, където се ползваше с протекцията на бившия бразилски президент Лула да Силва, предава БНТ.

Независимо от слънчевите очила и фалшивата брада, той бил разпознат от екип на Интерпол.

През 70-те години Батисти бил активен член на "Въоръжени пролетарии за комунизма".

Крайнолява групировка, на която се преписват обири и убийства. Заради членството в нея, през 1981 г. Батисти бил заловен в Италия и осъден на 12 години. Той, обаче, успял да избяга и да се укрие във Франция. В негово отсъствие била издадена доживотна му присъда за 4 убийства.

Батисти никога не е отричал, че е членувал в групировката, но категорично отрича убийствата. От Франция той избягал в Мексико, а след това в Бразилия, където потърсил убежище през 2007 г.

Бившият бразилски президент Лула да Силва отказал да предаде Батисти на италианските власти. Но екстрадирането на италианеца от Бразилия беше едно от предизборните обещания на новия държавен глава Болсонаро.

Според разузнавателните данни, през декември малко преди встъпването на Жаир Болсонаро в длъжност, Батисти избягал в Боливия.

"Салвини, малкият подарък ще пристигне", написа в туитър синът на Болсонаро до италианския вътрешен министър.

"Благодаря на президента Болсонаро. Ако не беше той, Батисти сега щеше да е на плажа в Рио де Жанейро", заяви италианският вътрешен министър.

В годините на бягство Батисти написал около 20 романа. В Бразилия той има 5-годишен син. Преди година, в интервю за Франс Прес, Чезаре Батисти заяви, че ако бъде върнат в Италия, за него това означава смърт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа