Словакия обяви, че ще изпрати изтребители МиГ-29 на Украйна

Правителството на Словакия одобри изпращането на изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи министър-председателят Едуард Хегер, предаде БТА. 

Словакия е едва втората държава, която ще изпрати военни самолети на Украйна, след като вчера Полша обяви, че в близките дни ще изпрати 4 изтребители МиГ-29 на Киев, с което се превърна в първия от съюзниците на Украйна, който ще ѝ предостави такива самолети.

Единадесетте самолета МиГ-29, с които разполага Словакия, бяха извадени от употреба миналото лято и повечето от тях не са в оперативна готовност. Братислава ще изпрати само тези, които са в изправност, а останалите ще бъдат използвани за резервни части. Словакия ще предостави и част от своите системи за противовъздушна отбрана "2К12 Куб", заяви Хегер.

В реакция на решението на Словакия говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "Всичката доставена от Полша на Киев техника ще подлежи на унищожение". 

Песков подчерта, че доставките на полски и словашки изтребители на Украйна не са в състояние да променят хода на конфликта и не могат да повлияят на изхода от специалната военна операция.

Решението на Варшава да достави МиГ-29 е още един пример как редица страни членки на Северноатлантическия алианс, включително Полша, "повишават нивото на непосредственото си въвличане в конфликта", отбеляза той.

"Прехвърлянето на военно оборудване съветско и руско производство в Киев е незаконно от правна гледна точка, тъй като съответните руско-словашки споразумения изрично изключват прехвърлянето на оръжия и военно оборудване на трети страни без разрешението на страната производител", заявиха от руското посолство в Братислава.

Западните страни, които предоставят оръжия на Украйна засега отказват да изпратят изтребители в подкрепа на Киев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа