Словакия също обеща 13 МиГ-29 на Киев (обзор)

Доставката на тази военна техника, както многократно казахме, не може да повлияе на резултата (б. р. - от конфликта в Украйна), заяви говорителят на Путин, Дмитрий Песков.

Общата помощ за Украйна за седмица става 17 изтребителя

Кремъл обеща самолетите “разбира се” да бъдат унищожени

Полша разполага и с допълнителни апарати

Братислава ще достави на Украйна тринадесет изтребителя МиГ-29 съветски дизайн, каза премиерът в петък, 17 март, което прави Словакия втората страна от НАТО след Полша, взела подобно решение, предаде АФП. “Ние ще предадем 13 от нашите МиГ-29 на Украйна”, каза Едуард Хегер пред репортери, добавяйки, че страната му също ще достави на Киев налични единици от системата за противовъздушна отбрана “Куб”.

С изявлението на Словакия само за седмица Украйна получи ангажимента да получи 17 изтребителя МиГ-29, след като полският президент Анджей Дуда обяви в четвъртък прехвърлянето на Украйна на четири “напълно работещи” МиГ-29 през следващите дни. Кремъл реагира веднага и заяви, че доставените на Украйна самолети ще бъдат “унищожени” и осъди “нарастващото участие” на страните от НАТО в конфликта с Киев.

Доставката на тази военна техника, както многократно казахме, не може да повлияе на резултата (б. р. - от конфликта в Украйна). Разбира се, това оборудване ще бъде унищожено, заяви в официален коментар говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков в петък.

Според полския президент Дуда други апарати, които са в процес на поддръжка, също могат да бъдат прехвърлени на Украйна. Според него Полша разполага с около петнадесет МиГ-а, наследени през 90-те години от въоръжените сили на Германската демократична република, ГДР.

От началото на руската офанзива Украйна призовава западните си съюзници за бойни самолети, които да им позволят да запазят господство в небето пред нападателя. Но западняците не можаха да се съгласят от страх да не прекрачат червената линия, начертана от Владимир Путин, коментира АФП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа