Слънцето е враг номер едно за косата

При смяна на сезоните косъмът е под стрес

С идването на пролетта и лятото идва и желанието да свалим шапките от главите си, но след студената зима често косите са в лошо състояние. Как да върнем доброто й състояние и придадем обем, блясък и красота, подсказва руският сайт Woman.ru.

Подобно на кожата, косата също е изложена на стрес от смяната на сезона и новите температурни условия. UV лъчите, високата влажност на въздуха, морската вода – всичко това са фактори-ад за вашата коса. При липса на достатъчно грижи тя става вяла, суха, накъсана, краищата се заплитат и изглежда изтощена.

Миене през лятото

Въпреки че морската вода е богата на минерали, в комбинация със силното слънце тя може да се окаже враг на здравата коса. Още по-опасна може да е водата в басейна, ако съдържанието на хлор е по-високо. За целта трябва да приложите нова схема за миене.

Преди да влезете във водата, напръскайте косата с домашен спрей, приготвен от обикновена вода и няколко капки балсам за коса – по-този начин запазвате защитния слой на косъма.

След като излезете от морето или басейна, наведете глава надолу и изплакнете косата си с обикновена вода, която преди плажа сте сипали в бутилка. Накрая, в банята в хотела, след като сте я измили с шампоан и балсам, изплакнете добре с хладка вода – по този начин съхранявате блясъка на косата.

Както кожата се нуждае от специална козметика, за да бъде предпазена от UV лъчите, така е и при косата. Използвайте маски и спрейове, които заздравяват косъма и му осигуряват защита от слънцето.

През лятото повече от всякога трябва да използвате балсам, за да предотвратите изсушаване и накъсване на косъма – нанасяйте от средата на косата към върховете, като пазите корените. Не слагайте твърде много, защото в противен случай косата ви ще изглежда мазна.

Когато сте под душа, си правете масаж. 30 секунди търкане на скалпа помагат за отстраняване на мъртвите клетки и подобряване циркулацията на кръвта, като по този начин косата расте по-бързо.

На 5-6 седмици е добре да посещавате фризьор, който да почиства изтощените краища – така предотвратявате заплитането и накъсването на косата.

Не на последно място, за да предпазите косата от слънцето, заложете на ефектен аксесоар – шал за главата или шапка по ваш вкус не само защитават косъма, но са и отлично допълнение към лятната ви визия.

Забравете някои процедури

Има някои разкрасителни процедури, свързани с косата, които трябва да ограничите през лятото. Една от тях е сушенето със сешоар. Нагряването на мократа и вече изтощена от слънцето коса е причина за накъсване на косъма.

Заменете машата с ролки или други популярни методи за оформяне на къдрици без нагряване. Освен това временно ограничете количеството лак или пяна за коса – стилизирайте с подхранващ спрей и не забравяйте, че небрежната прическа е по-секси.

Бързи и ефектни маски

* Средиземноморска

Разбърквате няколко жълтъка с 2-3 с.л. мед и нанасяте маската върху косата. След 20 мин. изплаквате. Средиземноморската маска се отразява добре на кожата на скалпа.

* Филипинска

Смес от кокосово масло и няколко капки коняк. Разнесете маската с гребен и изчакайте 25 мин. преди да я измиете. Помага при заплетени краища.

* Подхранваща

1 намачкано авокадо, 1 жълтък, сокът от 1 лимон. Нанесете маската върху косата и изчакайте 30 мин., а след това изплакнете.

* Билков чай

Прилага се за запазване цвета на косата. Важно условие е напитката да е без подсладител и със стайна температура. Чай от лимон или лайка се отразява добре на руса коса, а черният чай - на тъмните гриви. След като сте напоили добре косата с чай, поставете шапка за баня и изчакайте 10 мин., преди да изплакнете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл