Смогът увеличава смъртността от COVID-19 с 15%

“Замърсяването на въздуха уврежда белите дробове и увеличава активността на АСЕ-2, което води до по-ускорено приемане на коронавируса”, казва доктор Томас Мюнцел.

19 на сто от починалите в Европа може да са били допълнително уязвими

Фините прахови частици ускоряват заразяването на клетките

Продължителното изложение на замърсен въздух в градска среда може да доведе до увеличаване на риска за смърт от COVID-19 със средно 15% в световен мащаб. Това показват заключенията от публикувано в специализираното издание Cardiovascular Research изследване, съсредоточено върху пропорцията на евентуалните ефекти от този вид замърсяване върху нивото на смъртност от новия коронавирус, цитирано от АФП.

Според учените от авторитетният германски научен институт “Макс Планк” тази пропорция се равнява на 19% от починалите от COVID-19 в Европа, 17% в Северна Америка и около 27% в Източна Азия.
Излагането в дългосрочен план на атмосферно замърсяване е допринесло за 29% от смъртните случаи в Чешката република, 27% в Китай, 26% в Германия, 22% в Швейцария, 21% в Белгия, 19% в Холандия, 18% във Франция, 15% в Италия, 14% във Великобритания, 12% в Бразилия, 11% в Португалия, 9% в Испания, 6% в Израел, 3% в Австралия и едва 1% в Нова Зеландия.

Германските учени са използвали епидемиологични данни от САЩ и Китай за замърсяването на въздуха, за разпространението на вируса на COVID-19 и този на ТОРС (SARS) през 2003 г., който причинява сходна по симптоми болест. Получената информация те комбинирали със сателитните данни за световното излагане на фините прахови частици и данните от мрежите за наблюдение на замърсяването на почвите, за да направят изчисленията си. Авторите подчертават, че не намират достатъчно основания, за да обявят директна причинно-следствена връзка между този вид замърсяване и смъртността от COVID-19, но подчертават че наличните данни показват, че фините прахови частици увеличават дейността на рецептора АСЕ-2 (на лат. ез.), който се намира върху външния слой клетките и улеснява проникването на COVID-19.

Имаме двоен удар: замърсяването на въздуха уврежда белите дробове и увеличава активността на АСЕ-2, което води до по-ускорено приемане на коронавируса”, казва доктор Томас Мюнцел, един от авторите на изследването. “Преминаването към зелена икономика с чисти енергийни източници ще подпомогне едновременно както възстановяването на околната среда, така и общественото здраве - на местно ниво с подобряване на качеството на въздуха и на световно ниво с ограничаване на климатичните изменения”, казва Томас Мюнцел.

АФП цитира и мнението на професор Анна Ханзел, от Университета в Лестър, Великобритания, според която връзката между замърсяването на въздуха и смъртността от COVID-19 “е много вероятна”, но на този етап е твърде рано да се правят опити да бъде измерена.

Коментари

Задължително поле