Смут и мараня над Албиона

Доналд Тръмп поразбърка и блатото „Брекзит“

Голяма жега мъчи обитателите на британските острови това лято – и в пряк, и в преносен смисъл. От една страна са необичайно високите за сезона температури, предизвикали редица полски пожари, а липсата на достатъчно дъжд принуди властите в някой области на страната да въведат забрана за поливане на домашните градини поради недостиг на вода за битови нужди. От другата страна е онази главоблъсканица, наречена „Брекзит“, през която в края на миналата седмица премина и стихийното бедствие Доналд Тръмп. Който вече беше хвърлил в потрес съюзниците от НАТО на срещата в Брюксел и явно беше жаден за повече хаос.

Още преди пристигането си американският президент додаде към полемиката, която тресе британското политико-медийно пространство над две години, с интервю, в което коментира неспособността на премиера Тереза Мей да гарантира интересите на Великобритания при излизането на страната от ЕС. И уверено заяви, че подалият оставка бивш външен министър Борис Джонсън би бил по-добър министър-председател. И като цяло той, Тръмп, не би водил така преговори с ЕС. Всичко това в навечерието на срещата му с Мей, която вероятно е имала нужда от успокоителни същата нощ. На следващия ден, на съвместната им пресконференция The Donald се отметна от думите си, обяви конкретния британски таблоид, на който беше дал екзклузивното интервю, за „фалшиви новини“, потупа приятелски Мей по рамото, взе си кофичката и лопатката, и тръгна към пясъчника в Хелзинки. Така де, не точно, отби се за два дни до един от луксозните голф-комплекси, които притежава в Шотландия, вероятно, за да се наслаждава отстрани на ефекта от преминаването си. Което извън протоколната част и срещата с кралица Елизабет ІІ, премина в условия на пълната свобода на изразяване на открито негодувание на по-голямата част от жителите на Албиона срещу американския президент и водените от него политики.

И за британците трябва да признаем, че колкото и да успяха силите на реда и специалните служби да опазят Доналд Тръмп от дори визуален контакт с различните демонстрации срещу него по време на тридневната визита, медиите несъмнено се погрижиха кадрите да достигнат до всички, с него включително. Огромният балон, изобразяващ американския президент като оранжево бебе с пелени, специфичен перчем и мобилен телефон в ръката, може да му се е сторил прекален, но пък си го търсеше. Кметът на Лондон Садик Кан, който е редовен обект на нападки от страна на Тръмп в Туитър с преувеличени факти за сигурността в британската столица, вероятно е издал разрешителното на организаторите на протеста с балона без да му мигне окото. Вярно, не можеха да го вдигнат на повече от 30 метра, както искаха изначално, за да се вижда над града, докато каца американският президентски самолет, но и от площада пред Уестминстър беше на достатъчно видимо и значимо място, за да е ясно посланието. Най-добре формулирано върху един от плакатите на протестиращите: „Скъпи САЩ, Ние ще му отвлечем вниманието, докато Вие смените ключалките и му отмените паспорта, става ли?“

Същевременно Тереза Мей вече се намираше във въртопа на вътрешнопартийните крамоли около публикуваната ден преди пристигането на Доналд Тръмп „Бяла книга“ с плановете на Лондон за отношенията с ЕС след Брекзит. И противоположните коментари на американския президент не допринесоха по никакъв начин за укрепване на позициите й пред нейната партия на консерваторите. Продължаващата борба за надмощие между двете фракции за „твърд“ срещу „мек“ „Брекзит“ достигна върховата си точка за сезона, в началото на тази седмица, с гласуваните поправки в наскоро приетите митнически и търговски закони, които ще влязат в сила в излизането на Великобритания от ЕС. И двата законодателни текста са все още условни, защото зависят от крайната сделка, която ще постигне или не Тереза Мей с Брюксел. Откъдето все още не са дали официална реакция на предложенията, приети от британския кабинет преди две седмици, довели да оставки на значими фигури в правителството и формулирани в споменатата „Бяла книга“. В понеделник в Брюксел започна поредният кръг преговори между делегациите на Лондон и Европейската комисия, без на тях да присъства новоназначеният министър за Брекзит Доминик Рааб и явно без изглед да има движение по това направление преди лятната ваканция на институциите.

Нищо от това обаче не пречи на британските депутати да си гласуват законови изменения и да се стигне до бунт и контра-бунт във фракцията на торите в понеделник и вторник по време на вотовете, като всеки един от спорните текстове премина с минимално мнозинство. В крайна сметка се оказа, че и така приетите поправки в данъчния и търговския закон има как да послужат условно за общия план на Тереза Мей в „Бялата книга“, и цялата история е била само за чесане на политически езици и загуба на време. Както е на път да излезе и целият процес по „Брекзит“ от самото му начало.

 

Разкрития за злоупотреби със средства

Централната избирателна комисия на Великобритания излезе във вторник с изявление, че кампанията за излизане от ЕС по време на референдума е нарушила законодателството за финансиране на политическите партии. И организация, свързана с лицата на „Брекзит“ - Борис Джонсън, действащия министър на околната среда Майкъл Гоув и този на мъждународната търговия Лиам Фокс, е надвишила с над 500 000 лири стерлинги позволената сума за инвестиране в политическа кампания. На всичкото отгоре от британската ЦИК се опитвали многократно последните две години да получат обяснения как и защо, и в крайна сметка предават случая на полицията. Като добавиш към това и фалшивите, невъзможни и непостижими обещания, които съпътстваха кампанията за излизането от ЕС, и вече бяха оборени от реалността на преговорите с ЕС, да им се чудиш на британците как търпят още гореспоменатите политици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари