Снегът в Банско устойчив на жега

Световната купа по ски-алпийски дисциплини идва в Банско в края на един необикновено топъл февруари. Белият керван подновява обиколката си след световното първенство в Кортина дАмпецо (Италия), а първата спирка на мъжете е в пиринския курорт, в който температурите в момента са над 10 градуса. Организаторите обаче са уверени, че жегата няма да попречи на провеждането на двата гигантски слалома според най-високите стандарти.

Пистата е в много добро състояние, много твърда, както я обичат всичките състезател – обясни Иван Обрейков, маркетинг директор на концесионера на ски зоната „Юлен“. - Тя беше приготвена при минус 19 градуса, след това инжектирана, мина инспекция. При дупченето видяхме, че до 30-40 см е много здраво. Разбира се, очакваме да се износва, но с 1 сантиметър на ден. Поне десетина дни трябва да издържи пистата.“

Екипите са направили финално завличане, а снежната покривка трябва да издържи не само двата гигантски слалома в събота и неделя, но и световното първенство за младежи в началото на март. Предизвикателство ще са вторите маншове, които се следобед, когато слънцето огрява директно пистата „Марк Жирдардели“.

Наистина става топло, но към обяд, сутрин е много държеливо и няма проблем – добави Обрейков. - Изкуственият сняг е с променена формула и се топи на плюс 12 градуса, не е като естественият. Снежинката става като топче, докато естественият сляга при натиск.“

Днес най-добрите скиори в света пристигнаха в перлата на Пирин, а утре ще направят опознавателни тренировки покрай пистата.

 

Всички с маски на пистата

 

Противоепидемичните мерки по време на Световната купа в Банско ще са изключително строги и напълно в съответствие с изискванията на ФИС, които бяха наложени от началото на пандемията. Всички, влизащи в „балона“ – състезатели, треньори, ваксмайстори, работници по поддръжката на пистите, трябва да имат COVID-19 паспорт, който включва задължителен негативен писиар тест и данни за местонахождението в последните десет дни.

Това може да е доста неудобно, тъй като много от тях извършват тежка физическа работа и са постоянно задъхани, но няма как – най-важното е никой да не се зарази“, заяви Иван Обрейков.

Развитието на пандемията осуети надеждите на организаторите да пуснат публика на състезанията. Отпаднаха и традиционните тържества на Бъндеришка поляна и на централния площад на града.

 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт