Снимки на мъртъв пеликан, провесен от пътен знак, предизвикаха възмущение във фейсбук

Зловещи снимки на мъртъв розов пеликан, завързан през врата за пътен знак край Раднево, предизвикаха възмущение в социалните мрежи. Розовият пеликан е защитен вид, но това явно не е спряло гаврата.

"Петък, в навечерието на Великден. Мястото е входа на Раднево (от към Ст. Загора). Завързаната мъртва птица е розов пеликан. ЗАЩО?", е написал във Фейсбук групата "Истината за Раднево" Георги Дулев, който е публикувал кадрите.

От Центъра за спасяване на диви животни в Стара Загора са направили аутопсия на починалата птица. Открити са следи от изгаряне от електрически ток и това е вероятната причина за смъртта й, съобщи казанлъшката Press TV.

Често имало такива инциденти на големи птици, които се блъскали в електропроводи. Защо обаче мъртвата птица е била вързана за пътния знак, няма обяснение. Според еколозите това е меко казано неадекватна постъпка.

Десетки възмутени хора коментират под снимките с птицата, че само изрод може да извърши такава диващина.

В България розовият пеликан е изключително рядък вид, включен в "Червената книга" като изчезващ вид. Единственото място за гнездене е резерватът "Сребърна", където има малка колония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България