„Солвей Соди“ заменя въглищата с алтернативни горива

Заводът ще произвежда пара с нова инсталация за термична обработка на битови отпадъци и биомаса

Най-големият производител на калцинирана сода у нас – девненският завод „Солвей Соди“, започва изпълнението на проект за изграждане на инсталация за производство на пара, която ще използва предварително третирани неопасни местни битови отпадъци и биомаса. Писмо за инвестиционното намерение е внесено в РИОСВ- Варна от новосъздадената дъщерна компания „Девня Енерджи“. 

Новата мощност трябва да заработи до началото на 2026 г. и да замени досегашната, която е на твърди вносни горива. Проектът е част от стратегията на компанията, която предвижда след 2030 г. да се прекрати използването на въглища, а до 2050 г.  да има нулеви въглеродни емисии, съобщи изпълнителният директор на „Солвей Соди“ Спирос Номикос.

Инвестицията в екопроекта ще е около 350 млн. лв., като за последните 25 г. в модернизация на завода са вложени близо 1,6 млрд. лв.  При изграждането на съоръжението ще се използва патентована от група Солвей система за пречистване на димни газове, която ликвидира 99% от замърсителите във въздуха. Годишно инсталацията ще оползотворява минимум 300 000 тона отпадъци, намалявайки натоварването на регионалните депа в Североизточна България. Използването на биомаса ще понижи оперативните разходи на земеделските производители, значително ще намалеят и емисиите на въглероден диоксид на завода. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции