София – бизнес център за хора с големи заплати

Несебърските рибари: Морето дава сафрид и барбун Тази година чернокопът не си хвърлил хайвера

Счетоводните къщи да не приемат пари в брой

Цвета Караянчева връчва наградата „Студент на годината”

Гърция изпраща 400 военни срещу мигрантите по границата с Турция

Сладкото намалява имунитета

Посланикът на Швейцария: Швейцарците сме много отговорни, защото гласуваме постоянно

Дворецът в Балчик получи наградата на БТС Уникалният комплекс е №1 в 100-те национални обекта

САЩ експулсираха двама китайски дипломати, опитали да проникнат във военна база

„Мис Свят 2019” ще работи за устойчива промяна за жените Красавица от Ямайка грабна титлата

Антинаграда за гаврата с „Под игото”

Нено Димов: Общините подлежат на санкции, ако не изпълнят целите за чистота на въздуха ВиК не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва, каза екоминистърът

Автобус на градския транспорт в Ямбол пропадна в дупка

Марк Жирардели: Без втора кабинка ще изпаднем в застой

Кестените са богати на минерали и витамини Подходящи са за консумация от хора с глутенова нетолерантност

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Искат мораториум върху събарянето на копторите

“Отворено общество” на Джордж Сорос и фондация „Америка за България” плащат кампании, за да убедят обществото как циганите трябва да останат да си живеят в гетата. Условието е да се узаконят незаконно построените им къщи. Това ще поискат днес около 100 неправителствени ромски организации събрани в платформата Постоянната ромска конференция. На форума в хотел „Маринела” е обявено, че ще присъстват посланикът на САЩ Ерик Рубин, зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова и депутати. Идеята на ромските организации е да представят резултатите от кампанията „Дом и сигурност за всеки”. Организаторите твърдят, че 26 000 граждани са подкрепили с подписи кампанията и че над 200 000 къщи, сред които и ромски нямат законов статус.

Повечето роми предпочитат да останат да живеят в гетата, искат да им се узаконят незаконно построените коптори и да се подобрят условията за живеене в махалите. Това показват данни от представително социологическо проучване, проведено в рамките на кампанията „Дом и сигурност за всеки”. В него са участвали 1100 роми, живеещи в обособени махали и квартали. Не е посочено коя социологическа агенция е направила проучването, но констатацията в него е следната:

Поставени в хипотетична ситуация на избор на място за живеене 68.4% от анкетираните роми заявяват, че биха предпочели да останат в махалата или квартала, в който живеят. 12.0% биха предпочели друг квартал или махала населена предимно с роми.

Обяснението е, че в гетата ромите се чувствали най-комфортно, можели да разчитат на подкрепата на близки и роднини. „Важен елемент е и сигурността в квартала, който ги пази от заобикалящия ги, враждебен според тях, свят на мнозинството”, констатират изследователите.

Те посочват, че голяма част от анкетираните се притесняват от дискриминационно отношение. Ромите твърдят „няма да ни приемат”, „смятат ни за крадци, не дават на децата си да играят с нашите, не ни уважават, пазят се от нас, смятат ни за мързеливи, имат лошо отношение към нас”. На 9.2% ще им липсват роднините и приятелите. 5.7% се притесняват, че ще трябва да променят разбиранията си за начина на живот. В изследването се твърди, че обособените ромски квартали (махали), са се образували по естествен път още преди създаването на Третата българска държава през 1878 г.

Анализ по поръчка на Института за европейски политики на Отворено общество дава конкретни препоръки за решаване на проблема с незаконните ромски къщи в гетата. Документът, който ще бъде представен на днешния форум е подготвен от Александър Кашъмов и Даниела Михайлова от „Иницициатива за равни възможности”.

Авторите препоръчват „законодателна промяна в обозримо бъдеще в две насоки: на правната уредба за узаконяването на конструктивно устойчивите сгради за жилищни нужди, представляващи единствено жилище и диференциация на правилата за третиране на незаконно изградени сгради за жилищни и нежилищни нужди, както и инкорпориране в българското законодателство на международно-правната защита на граждани в случаите на принудителни разрушения и/или изваждания от единствени жилища.”

В доклада се настоява и за налагане на мораториум върху изпълнението на вече издадени заповеди за разрушаване на незаконни къщи в гетата.

 

 

Досие

Ром, който няма никакви доходи си построи копие на Белия дом в град Левски.
Ром, който няма никакви доходи си построи копие на Белия дом в град Левски.

Организациите на Сорос са много дейни, когато става дума за финансиране на инициативи по ромските въпроси. У нас циганските НПО получават финансиране, което минава през „Отворено общество“, „Америка за България“.

Един от проводниците на финансирането е, например, СНЦ „Инициатива за равни възможности”. През 2010 година тази организация започва програмата „Равни възможности за ромските деца в детските градини и предучилищните институции в София и преминаването в интегрирана училищна среда”.

В началото парите по програмата идват от „Америка за България“ – това е видно и от официалния сайт на СНЦ „Инициатива за равни възможности”. Там е записано също, че след това проектът продължава, но вече с подкрепата на Ромски образователен фонд (РОФ). Но зад този фонд всъщност е софийският клон на „Отворено общество“ на Джордж Сорос. Самият РОФ раздава грантове у нас с цел „заличаването на огромната разлика в образованието на ромите и неромите чрез политики и програми, които подпомагат качественото образование на ромите, включително десегрегацията на образователната система“.

 

Случка от Швейцария

И евреите се отказаха да помагат

През 1999 година и еврейската общност в България е готова да помогне за интеграцията на българските роми. Яков Джераси води на работно посещение в Швейцария делегация от лидери на български ромски организации. Идеята на визитата е ромските представители да изяснят статута на общността и да представят проблемите на малцинството на среща с Мери Робинсън, тогавашен шеф на отдела за правата на човека към ООН. След разговора им ромската общност получава в Базел и дарения от графиня Естер де Помери.

Джераси се връща обратно в България, но по-късно през деня телефонът му позвънява. Оказва се, че двамата лидери на организациите са посетили магазин за дрехи в Базел и са откраднали няколко чифта панталони, тръгвайки си с тях. Местната полиция поискала да вдигне обвинения, но Джераси обяснил, че това всъщност са „културни различния”, а не опит за грабеж.

 

Програми за подобряване стандарта на живот на малцинствата

Милиони потънаха в калта на махалите

По проектите на СИФ 231 общини са взели участие

Новият план за действие на „Региони в растеж” е със срок до 2020 г., а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени дейности в 39 общини с висока концентрация на роми.
Новият план за действие на „Региони в растеж” е със срок до 2020 г., а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени дейности в 39 общини с висока концентрация на роми.

Никой не може да посочи колко пари са похарчени за ромска интеграцията. Независимо от направените инвестиции циганите продължават да живеят в гета.

Данните от европейския доклад за изпълнение и резултати по международни програми в периода между 2003г. и 2010г. сочат, че Социално-инвестиционен фонд (СИФ) е изразходвал 65,8 млн. евро за подобряване стандарта на живот на малцинствата в България. Той включвал ремонти по инфраструктурата, осигуряване на вода и канализация, както и инфраструктура, свързана с предоставяне на центрове за хора с увреждания, за социални грижи, училища и здравни заведения. В него взелите участие са 231 общини, а усвоените средства са 124 527 080 лева, от които държавното финансиране е 22 768 413 лева. Резултати сочат, че 111 квартала са свързани с чешмяна вода, 157 училища и детски градини са ремонтирани, 150 общински социални центрове са изградени и 42 пътища са подобрени. По вторият компонент на СИФ – микропроекти за развитие на общинска инфраструктура са изпълнени са 468 проекти на стойност 116 449 987 лв.

Данните са оперативната програма за регионалното развитие (ОПРР) сочат , че са изхарчени 8 милиона евро по програмата за „Изграждане и рехабилитация на социални жилища”, стартирала през 2011г.. Постигнатите до момента резултати са изградени 150 жилища в Дупница, изградени 80 и обновени 9 жилища във Видин и напълно обновени 33 апартамента в Девня. Броят на хората, които живеят в построените жилища е 684 лица.

Новият план за действие на „Региони в растеж” е със срок до 2020 г., а в бюджета от 14, 2 милиона евро са заложени дейности в 39 общини с висока концентрация на роми. Той предвижда строителство на жилища и ремонт на съществуващи такива, социална помощ при намиране на работа и повишаване на образователното ниво на ромите.


Статистика

Циганите са над 800 000 по неофициални данни

10% от населението в България

По данни, събирани от неправителствени организации, включително и ромски, числеността на тази малцинствена общност е не по-малко от 800 000 души, което представлява над 10% от населението в България. Според официалната статистика, базираща се на последното официално преброяване от 2011 г., циганите са около 330 000.

В страната съществуват повече от 20 подгрупи, които се различават помежду си по различни признаци: религиозен, езиков (най-често диалекти), традиционен поминък, произход (мястото, откъдето са мигрирали) и др. Те са и на различна степен на развитие.

Обособените ромски квартали в големите градове достигат до колосални размери – Столипиново в Пловдив наброява над 40 000 души, Факултета в София – над 30 000, Максуда във Варна над 25 000. Реално това са градове в самите градове.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. Да се забранят тези чужди структури в България.

  1. С две ръце съм ЗА. Всичко американско или руско да се забрани. Все пак сме европейци а не тексасци или мурзилки.

 2. парите няма да решат проблема с ромите в българия…
  примерите от самоков са колкото щеш.наскоро имаше протест на цигани в града под рила за равни права с останалите граждани.в момента общината в самоков няма пари за запълване на дупки по улиците,заради огромните средства,които отделя са ромите-отопление,намиране на работа,социални помощи,детски и т.н.ефектът от милионите хвърляни в цигинската махала на самоков е нулев.въпреки усилията на кмета на самоков,който единствено се занимава да брои колко ромчета са влезли в клас и колко не,броят на децата от този етнос,които посещават училище е минимален.достатъчно е да застанете пред някое от ромските школи в града сутрин и ще видите,че броят на децата влезли в сградата е не повече от 20-30…а на територията на община самоков функционират огромни училищни сгради,които стоят празни,а кметът само налива пари,за да ги поддържа… парите на данъкоплатеца продължават да потъват в кухи и несъщствуващи дейности в образователната система на община самоков…

 3. вижте само размерите на ромската наглост:на въпрос защо водата от чешмата шурти денонощно,а лампите в къщата са запалени нонстоп,циганинът отговаря-епа като не плащам и стотинка защо ми е да ги спирам…а когато на един циганин му предложат работа,той казва,за толко малко пари,нека българите да ви работят!

 4. Чия е земята върху която са незаконните постройки? Питам, защото знам за частна такава и собствениците са възпрепятствани да си я ползват. Отделно знам за терени, които са трудно проходими с автомобил, а узаконят ли се после трябват улици, вода и канал, ток, контейнери за смет и прочее цивилизационни белези.. Това ще трябва ние да го платим… Няма ли да е по-разумно Сорос да си ги вземе като са му толкова на сърце?

 5. ето какво казват архитекти специалисти по градоустройство:стратегически най-важни и инвестиционно най-привлекателни терени за бизнес са именно незаконните ромски махали…
  цивилизоването на ромските гета обаче струва милиарди левове,които ще дойдат от нашите данъци…

 6. Циганите се плодят безконтролно и са с огромно самочувствие и чувство за безнаказаност, защото им дават безброй пари и имат желязна правна защита от 600 НПО-та. Все някога ще се намери някой да строши физиономията на онова влечуго Сорос и на лакеите му.

 7. Това поколение от ромите е трудно да се вкара в правия път.Трябва много работа с децата те са бъдещия успех в интеграцията с нашите съграждани.

  1. това е неправилно като разсъждение-самите роми нямат финансов интерес от интеграция.този процес е изпълнен с популизъм,а и самите цигани не желаят да се впишат в обществото…те много добре виждат,че таканреченият интегриран човек в българия живее зле…тогава какво правим-циганите не са толкова прости колкото си мислим…и те много добре знаят как да изкопчат още пари от държавата.в този смисъл евала на г-дата роми-десет пъти са по-хитри от българите…

 8. Segashnoto pokolenie romi emnogo trudno da gi nauchish na cennosti,triabva da se raboti mnogo s decata te sa budeshteto na nashite sagrajdani ne samo uchilishteto no i църквата е нужна в това начинание и всички ние също.

 9. Сорос не е вечен! Но политиката която следва не е негова лично. Той е само проводник на нечии политики. Утре ще го няма, а тези политики пак ще си ги има! Злото не само не спи, ами ще си го има вечно. Крайно време е да започнем ние да издигаме политици и ние да ги избираме. Стига са се самоиздигали и самоизбрали! Ако някой живее в илюзията че тиквеника го е избрал избирателя – то той няма връзка с реалноста! Лошото е, че последните двайсе и кусур години отгледахме тази политическа класа и сега само със сила можем да ги махнем! Няма друг начин за съжаление… С циганите е горе-долу същата работата! Дупе да ни е яко, че идат и „джендърите“!!!

 10. Сега ще налази ромът наблюдател, да обясни колко правилни са евроатлантическите соросоидни ценности.

 11. Само 2 Хитлер може да разреши проблема!!!!!

 12. „Чл. 6. (1) Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права.

  (2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.“
  Конституция на Република България

  Соросоидите действат ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО!
  СЪД!

  1. съд, съд, ама нали боковите джендъри са соросоиди?!

 13. Kogato edno pravitelstvo / EK iska da napravi neshto, plashta na NGO da go poiskat oficialno ot teh / poveche NGO – po-dobre / i sled tui kazvat – LIUDETE GO ISKAT ! MENTARDJII DOLNI !

 14. Труд се превръща на среднощно свърталище на малоумници.

 15. az sam rom i jiveia v romski kvartal Coros iska,horata jiveshti v tezi kvartali sashto iskat da se uzakoniat kashtite.Fondacite samo vzimat parite ,az ne vijdam nishto da sa napravili .

 16. nie bylgarite sme w ewropa i trybwa dase spazwat ewropeskite zakoni ane kokwo iskat bylgarite wseki ima prawo i zadylzenia siganite syco sa grazdani na balgaria imat swoite prawa i kakto ima dps tak ce ima i siganska partia balgaria e rodina na bykgarite i balgaria e syco rodina na siganite ce iskate ne iskate siganska partia ce ima w balgaria nie si iskame prawata kato normalni grazdani na balgaria siganite nyma da glasuwami nito za bylgarski parti noto za dps nito 1 glas wreme razdelno

 17. Zdr.az sam rom jiveia a vidin,kade sa tia fondaci ,che tuk pri nas ne sam gi vijdal da pomognat na vidiskia romski kvartal da si uzakonim kashtite . Celiat kvartal e gotov za tova no v obshtinata iskat parite na kup naprimer,az otidoh c 4000 lv.no me varnaha iskat parite na kup .pomagaite fondaci nali ste za tova iskaraite parata

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.