Сорос съди Унгария в Страсбург

Фондация на американския милиардер Джордж Сорос обяви днес, че е подала иск в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург срещу противоречивия пакет закони, наричан „Спри Сорос“, приет през юни.

Базираната в Ню Йорк организация „Отворено общество“ уточни, че в жалбата призовава съда да „защити демокрацията в Унгария“ и настоява за отмяна на законодателството, съобщава БНР.

„Едно нещо ще спре това законодателство и това е демокрацията“, заяви президентът на фондацията Патрик Гаспард.

Пакетът от закони „Спри Сорос“ се отнасят до неправителствените организации, като предвиждат 25% данък за тези, които подкрепят или представят положително миграцията. Оказването на помощ за нелегално влизане в страната се наказва с до година затвор.

Според адвоката на фондацията Даниела Икава мерките нарушават Европейската конвенция за свободата на изразяване и събиранията и излагат „широк спектър от законни дейности на наказателно преследване“.

„Отворено общество на 88-годишния Сорос премести регионалния си офис от Будапеща в Берлин миналия месец, като посочи, че този ход бил продиктуван от „репресивните“ политики на премиера Виктор Орбан.

През април той убедително спечели парламентарните избори и получи трети мандат като министър-председател, като антимигрантската му реториката бе ключова част от кампанията му.

Правителството на Орбан обвинява Сорос, че използва организациите си, за да подпомага имиграцията и да подкопае културната и религиозна идентичност на Европа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа