Софиянци няма да плащат дните без парно (ОБЗОР)

Аварията ще струва над 2,3 млн. лв.

Обезщетение ще получат засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване

Клиентите на “Топлофикация София” за топлорайон “София-изток”, където авария спря парното с дни, да не плащат прогнозни количества топлоенергия във февруарските си сметки, които ще излязат на 15 март. Това предложиха от дружеството на заседание на общинската енергийна комисия.

Освен това на засегнатите клиенти с над 48 часа прекъсване ще се плати и обезщетение за периода след 48-ия час, обяви шефът на дружеството Георги Беловски. Тези неустойки ще се изчисляват за всеки клиент спрямо потреблението му и няма да се плащат в парични суми, а ще се получават под формата на намаляване на сметките. За да ги получат, не е необходимо хората да подават жалби. Беловски даде пример с конкретна сметка на клиент, който е бил 5 дни на студено и дължи 182 лв. за месеца. Той ще бъде обезщетен за 3 дни с около 22 лв. Клиентите няма да плащат и получената за кратко в периода на аварията некачествена енергия.

Общата сума под формата на обезщетения и приспадания, която дружеството ще плати на ощетените клиенти, е 2,36 млн. лв. 104 224 души са били на студено над два дни.

29% от общо 17 400 абонатни станции в София са били с нарушено топлоподаване. 1150 станции са били засегнати от аварията до 2 дни, 429 -до 3 дни, 11 - до 4 дни, и 3361 - до 5 дни, 100 - над 5 дни, отчетоха от дружеството.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България