София прави черен списък на фирми с лоши ремонти

2 млн. лв. глоби отнесли пътни строители

Догодина поправят булевардите „Граф Игнатиев“ и „Скобелев“

Черен списък на фирмите, които са извършили некачествени инфраструктурни ремонти прави Столична община, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че градската управа ще се възползва от новия Закон за обществените поръчки и наказаните фирми за лошо направени ремонти в страната и в София няма да могат да участват в процедурите за големи инфраструктурни проекти в София.

„Възложила съм да не се допускат до участие в търгове за големите инфраструктурни проекти фирми, чиито договор е бил прекратяван заради некачествена работа, които влизат в списъка в Агенцията за обществените поръчки“, обясни Фандъкова.

В чл. 55. ал 4. на Закона за обществените поръчки, влязъл в сила през 2016 г. се казва, че възложителят може да отстрани от процедура за възлагане на обществена поръчка кандидат или участник, „ако е доказано, че е виновен за неизпълнение на договор за обществена поръчка или на договор за концесия за строителство или за услуга, довело до предсрочното му прекратяване, изплащане на обезщетения или други подобни санкции“. Нарушенията обаче трябва да не са под 50% от стойността на договора.  За 3 години общината е наложила на подобни фирми глоби от над 2 млн. лв.

Фандъкова съобщи и, че за догодина се планират ремонти по бул. „Граф Игнатиев“. „Подготвяме проекта на бул. „Скобелев“, в участъка от новия съд до НДК, с преместване на трамвайната линия“, посочи още тя. Ще има и реконструкции на трамвайните линии по бул. „Цар Борис Трети“ и по ул. „Каменоделска“.

 

„Дондуков“ ще е готов до 20 дни

До 20-ти ноември пускат движението и по последния участък от бул. „Дондуков“ – от ул. „Г. С. Раковски“ до бул. „Васил Левски“. Общинските съветници Марта Георгиева, Иво Божков и Трайчо Трайков пък поискаха прекратяване на договора за ремонт на булеварда.

До 20-ти ноември пускат колите по бул. „Тодор Каблешков“ от бул. „Братя Бъкстон“ до „Кауфланд“. Реновират догодина частта от „Кауфланд“ до бул. „Цар Борис III“.

До края на следващата седмица колите тръгват по бул. „Монтевидео“ до НБУ. Последният участък от булеварда ще е готов до края на ноември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България