София пред Букурещ по цени на апартаментите

В София средните цени на жилищата са 1425 долара на кв. м, при 1309 долара на квадрат в Букурещ.

Най-скъпо е в Монако, а най-евтино в Хавана

Работим 11 години за свой дом

София изпреварва Букурещ по цени на жилищата. В столицата ни средната цена на апартаментите е 1425 долара на кв. м, а след това са столицата на Румъния - Букурещ, с 1309 долара на кв. м и столицата на Албания - Тирана, с 1300 долара/кв. м. Това показват данни на сайта NetCredit.com, който прави анализ на цените на жилищата в 73 столици по света.

Цените на жилищата в София са средно около 122 550 долара, и за покупката на апартамент на столичани са необходими всичките заплати за период от 10,7 години.

От сайта са анализирали цените на 800 хил. имота в 73 столици по света, за да съставят класация на най-скъпите и най-евтини дестинации за покупка на жилище. Те пресмятат и колко години са необходими на местните жители, за да придобият собствен дом.

Най-скъпите имоти в света са в Монако, а най-евтините - в Хавана, Куба, където средната цена е 234 долара/кв. м. Столицата на Иран - Техеран, е с най-недостъпни имоти. Гражданите на страната трябва да отделят 158,4 пъти годишния си доход, за да купят жилище. Столицата на ЮАР - Претория, е дестинацията с най-достъпни имоти в света. На жителите є са нужни само 4,7 годишни заплати, за да придобият нов имот.

Монако заема третото място сред най-недостъпните дестинации за покупка на имот в света. За ново жилище там са нужни 71,9 годишни заплати. Средните цени на кв. м. в Монако са над три пъти по-високи от тези в Сингапур (52 хил. долара спрямо 15 хил. долара), както и близо пет пъти над тези в Сеул, Южна Корея (11 244 долара). Люксембург и Париж допълват топ 5 на градовете със средни цени на имотите от над 10 хил. долара за кв. м.

Техеран е на шестото място с 9955 долара/кв. м, а след него са Йерусалим (8848 долара), норвежката столица Осло (8820 долара), китайската Пекин (8347 долара) и швейцарската Берн (8095 долара).

В Рига, столицата на Латвия, цените на жилищата са само 973 долара на кв. м. А в Лондон, Амстердам, Копенхаген, Стокхолм, Виена, Хелзинки и Берлин цените са над 5000 евро за квадрат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти