София с аквапарк до края на годината (обзор)

До 2020 г. ще е готова банята в Банкя, възстановяват и тази в „Овча купел“

С 1,2 млн. лв. обновяват място за отдих в „Дружба“

Първият общински аквапарк в София ще бъде готов до края на годината. Той ще се намира шест от новите 25 дка от парк „Възраждане“, за който в момента текат строителните дейности. “Очаквам до края на годината да бъде приключен независимо от климатичните условия. В момента се работи в график. Над 60% от дейностите са изпълнени. Цялата подземна инфраструктура е готова“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Проектът струва Малко над 9,5 млн. лв. и се финансира от общинското дружество „Софийски имоти“.

Останалите 19 дка от разширението ще бъдат оформени в паркова част с над 600 нови дървета.

Аквапаркът ще е с 5 открити басейна и обслужващата сграда, в която ще има закрит басейн и СПА зона. Във второто ниво на сградата ще има ресторант за бързо хранене, а от покрива ще бъдат стартовите площадки за големите пързалки. Пред сградата ще има място, където всеки ще може да си налее минерална вода.

'Аквапаркът ще бъде комплекс за цялото семейство, ще има и детски басейн и бебешки басейн“, уточни Фандъкова. Басейните са с минерална вода. „Това ще е първият общински обект, в който минералната вода се използва по предназначение за басейн и за спа процедури“, каза още тя.

В момента се възстановява и банята в Банкя, която също ще е с минерална вода. Вероятно тя ще е готова до края на следващата година. Предстои до дни да се обяви процедурата за възстановяване на банята в „Овча купел“.

„В момента възстановяваме шест паркове и големи градини. Възложена е процедура за избор на изпълнител за изграждане и възстановяване на парк „Дружба“, за който сме отделили 1,2 млн.лв. Там ще обновим детски площадки, ще се изгради зона за спорт и ще се оформи пространството към понтона“, каза Фандъкова. Тя коментира състоялия се протест на кварта;а.„Протестът, който организира БСП в „Дружба“ е поредното усилие на БСП да се представи като защитник на обществения интерес. С общия устройствен план от 2007 г. има една част, която е откъсната от парка. Част от нея е и застроена. Заедно с това в тази част попада и частен имот, за който главния архитект на София отказа в подробния устройствен план да заложи застрояване, след което неговото решение беше обжалвано, съда взе страната на собствениците на имота. В момента главния архитект е заложил и нов план, за да запазим този терен, който също се обжалва“, обясни кметът.

Коментари

Задължително поле