„София Тех Мрак“, или историята на една утопия

„София Тех Парк“ бе замислен като амбициозно намерение за събиране на едно място на високите технологии, науката и образованието. „Основната задача на дружеството е осъществяването на проекти, чиято непосредствена цел е да благоприятстват за развитието на изследователския, иновационния и технологичен капацитет на Република България“, пише на официалната страница на дружеството.

То е 100 процента собственост на българската държава. За да стане проектът, военните предоставиха част от терените си на Четвърти километър в столицата. Там на мястото на бившите казарми трябваше да закипи иновативна и високотехнологична дейност, в която да участват млади компютърни гении, мастити преподаватели и учени от университети и БАН и вече доказали се наши и чужди предприемачи.

Като за начало бяха похарчени над 100 милиона лева. Парите бяха по програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ (2007-2013), финансирана от европейските фондове и от нашето правителство. Всичко се правеше в съкратени срокове и набързо, защото иначе можеше да бъдат загубени. Принципал на парка е Министерството на икономиката.

Тогавашният президент Росен Плевнелиев прегърна горещо идеята. Никога досега България не е имала държавен глава, превърнал се в откровен лобист на един, макар и смятан за свръхтехнологичен и иновативен за страната ни проект. Нямаше чужда делегация, която да не бъде облъчвана за чудото на новите технологии. Президентът при всяко посещение навън тръбеше за страхотните възможности на „София Тех Парк“. Спомняме си как през май 2012 г. Плевнелиев го „презентира“ в САЩ пред основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс, както и в централите на такива компании като „Гугъл“, „Фейсбук“, „Хюлет-Пакард“, „Сиско“, „Амазон“…Всички приветстваха начинанието, обещаваха и подкрепа, но поне досега не сме чули и прочели това да се е случило на „Цариградско шосе“ в София.

Вместо световните гиганти в офис на територията на технопарка се настани предишният президент Плевнелиев - привилегията му се полага по закон и бе гласувана от правителството неотдавна.

От 2012 г. до март 2016 г. директор на „София Тех Парк“ бе Елица Панайотова, известна и с това, че е проектирала друга любима рожба на Плевнелиев - Бизнес парка в „Младост“. Член на ръководството на държавното дружество допреди година бе Евгени Ангелов, икономически съветник на Росен Плевнелиев. После започнаха нови рокади, които продължиха буквално до вчерашния ден (вторник). Този път си отива цялото ръководство, назначено от бившия министър Божидар Лукарски. Това са изпълнителният директор Иван Симеонов, както и Пламен Накев, бивш член на ръководството на летище София и РВД и главен счетоводител на фалиралия държавен превозвач „Балкан“ през 90-те години, и Филип Кирев, главен секретар на СДС и началник на политическия кабинет на Божидар Лукарски в Министерството на икономиката. Както и още двама души.

По всичко личи, че от създаването си досега прословутият „София Тех Парк“ не е успял да заработи така, както е бил замислен. Харчени са пари, построено е нещо, но офисите и залите са празни, наемателите се броят на пръстите на едната ръка. Светлина върху безобразията, отчайващата държавна бюрокрация и мачкането на бизнеса хвърли тези дни предприемачът Ивайло Пенчев, собственик на фирма „Уолтопия“.

Има две неща, в които България е световен лидер - по добив и износ на лавандула и в производството на изкуствени стени за катерене. Само че някои се опитаха да изкарат лавандула Ивайло Пенчев и неговата компания, която оперира в 50 страни на всички континенти. А сградата й по стечение на обстоятелствата бе построена на терена на „София Тех Парк“.

Е, след като мракът се разпръсна и утопията лъсна, не е ли редно да влязат прокурорите и г-да съдебните заседатели?

 

Само се харчат пари

Собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев написа гневно отворено писмо за патилата си при контактите с началниците на техпарка. Ето само няколко изречения:

„…не създавате нищо. Нищо. Ниш-то. Но харчите много. Вие, Мили хора, се провалихте. Ама яката! Излъгахте ме, като ме кандардисвахте да строя при вас. Нищо от това, което обещахте, не се случи. Няма наематели в сградния ви фонд, още по-малко високо-технологични, няма други частни инвеститори от ранга на „Уолтопия“. Всъщност от никакъв ранг. Едни големи поляни и няколко празни сгради. И един борд и малко чиновници.

И само харчите пари.“

Коментари

Задължително поле