Софи Търнър: Пораснах пред милиони погледи

“Игра на тронове” беше моето училище по всичко

Приключих с корсетите. Вече търся роли с модерни рокли

Аз винаги ще бъда Санса, независимо дали реша да си боядисам косата руса, дали ще отслабна или надебелея

Санса Старк винаги ще бъде част от живота ми. Хората винаги ще казват “Това е онова момиче от “Игра на тронове”

Великолепната Софи Търнър вече влезе в историята на телевизията с ролята на Санса Старк в един от най-гледаните влиятелни сериали на всички времена - „Игра на тронове“. Софи започва да играе в поредицата като тийнейджърка и израства пред камерите като грациозна и красива млада дама. Днес звездата е прелестна на 23 години и се разделя с „Игра на тронове“. Милиони фенове нямат търпение да разберат какво ще стане със Санса и останалите персонажи, които оцеляха за осмия финален сезон. Премиерата на първия от последните шест епизода е на 15 април – от сутринта в HBO GO и от 21:00 часа по HBO. Всички предни сезони могат да се гледат в HBO GO. Интервюто със Софи Търнър е направено от журналиста на „Труд“ в Лондон по покана на HBO България.

[modula id="3079043"]

- Софи, как „Игра на тронове” промени Вашият живот?

- Напълно го промени. Особено важно при мен беше да придобия работна етика, да се науча на професионализъм. На 13 години, когато започвах, изобщо не знаех какви са тези неща. „Игра на тронове” беше моето училище по всичко. Със сигурност работата от детска възраст в тази поредица беше като актьорска академия, но също така ме научи как се работи, как се общува с различни хора, научих се как да бъда бизнес дама. Усвоих толкова много таланти и неща, които никога нямаше да науча ако не бях станала част от актьорския състав на „Игра на тронове” преди близо десет години.

Мисля, че съм голяма късметлийка да преживея това на тези години и сега, на 23, да мога да погледна с гордост назад във времето и да знам, че съм извлякла толкова много ценен житейски и професионален опит.

Участието в сериала ме снабди и с платформа, благодарение, на която до известна степен съм свободна да избирам какво да работя и какво да правя.

Като млада актриса сега няма нужда да се боря за разпознаваемост, да бъда в ожесточена конкуренция с всички останали млади изпълнителки, които копнеят да бъдат забелязани. Благодарение на „Игра на тронове” сега разполагам с истинска актьорска биография, с творческа визитка. Невероятен късмет е да получа подобна възможност на такава крехка възраст.

- Как посрещнахте финала на сериала?

- За мен раздялата с „Игра на тронове” оставя сладкогорчив вкус. В момента сякаш скърбим, особено след последния снимачен ден. Много интересен процес. Това е краят на нашите персонажи, това са образи, които сме градили с години и сме инвестирали огромна креативна енергия и лично време в тях и сега идва моментът, в който трябва да ги оставим завинаги зад гърба си. Никога повече няма да бъде Санса Старк. Оставяме зад гърба си хората, с които сме работили толкова много време – колегите актьори и техническите екипи. Да се сбогувам със снимачните площадки в Белфаст, с декорите на Уинтърфел, това е най-тъжната част от целия процес. За мен е особено драматично, защото аз пораснах пред милиони погледи в този сериал.

В същото време е много освобождаващо. Сега вече разполагам с пълни 12 месеца в годиана, които мога запълния, както поискам, с различни проекти, което е много вълнуващо. Докато участвах в „Игра на тронове” обикновено имах не повече от четири месеца свободно време, в което можех да се занимавам с друго.

- Какъв съвет бихте дала на по-младото си Аз, ако имахте тази възможност?

- Бих казала на своето по-младо Аз да се старае да помни повече, и да пази повече. Говоря за снимки, за записки. Едно от нещата, за които съжалявам е, че не снимах достатъчно и нямам толкова много материални спомени от изминалите години.

- Притеснявате ли се, че сега може да Ви канят основно за роли в проекти, които са вдъхновени от „Игра на тронове” и образа на Санса Старк?

- Мисля, че съществува такава опасност и тя не е за пренебрегване. Когато си работил по един проект толкова дълго време и си посветил години от живота си в изграждането и развитието на един определен персонаж това е неизбежно. Хората винаги ще ме свързват с този образ. Аз винаги ще бъда Санса в известен смисъл. Оттук нататък този персонаж ще бъде част от живота ми. Независимо дали реша да си боядисам косата руса, дали ще отслабна или надебелея. Хората винаги ще казват „Това е онова момиче от „Игра на тронове”. Сега за мен на преден план изплува перспективата да се докажа като актриса в разнообразни роли, да намеря наистина различни сценарии. Наистина не искам да бъда стереотипизирана, да бъда вкарана в определен калъп и да получавам едни и същи предложения за едни и същи персонажи.

Определено известно време ще избягвам костюмните продукции, които пресъздават отминала епоха. Приключих с корсетите. Вече търся роли с модерни рокли. И няма да се впускам особено силно в проекти, които изискват отново да бъда червенокоса.

- С кой персонаж от „Игра на тронове” смятате, че Санса би изживяла вълнуващ романс?

- След всичко, което се случи на Санса по време на сериала не знам дали тя би искала да се занимава с романтика вече. Санса приключи с момчетата Сега е време тя да се влюби в себе си или поне да се опита.

- Как гледате на критиките към сериала, отправени от някои медии и феминиситки кръгове?

- Много хора обвиняваха сериала, казваха, че едва ли не проповядва омраза към жените, но това не може да бъде по-далече от истината. Гордея се, че имах възможността да изиграя такъв образ. Изключително е да можеш да разкажеш историята на една жена в продължение на 10 години, да проследиш нейното развитие, нейното съзряване.

И като цяло сериалът ни разглези със силните женски персонажи и то преди това движение да се оформи в шоубизнеса и всички да започнат да говорят постоянно за силни женски образи.

Знае се, че „Игра на тронове” е частично вдъхновен и от епохата на Тюдорите в Англия и от „Войната на розите”, но в реалността по това време жените не са играли особено важна политическа роля, не са били в позиция на власт, докато в „Игра на тронове” всички женски образи са силни, имат лидерски качества, притежават и упражняват власт и влияние.

- Какво е усещането да станеш голяма звезда в ученическа възраст?

- Известността влиза в пълно противоречие с истинската същност на актьора. За да бъде един изпълнител в театъра, киното или телевизията наистина ефективен и добър в работата си, той трябва да може напълно да потъва в персонажите, които играе, да изчезва в тях. А когато си публична фигура започваш да ставаш известен като себе си, хората започват да се интересуват от личния ти живот. А аз искам да бъда позната с ролите си и играта си, а не с това, че съм популярна млада жена. Гари Олдман е чудесен пример за актьор, който тотално потъва в персонажите си. Но него май не го снимат денонощно, няма папараци, които да го причакват пред входа. От друга страна може би това е и защото той няма профил в Instagram. Май трябва да се замисля дали и аз да не изляза от социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл