Социалистът Валс ще гласува за либерала Макрон

Льо Пен: Искат да спасят антуража на Оланд

Подкрепата на левицата за конкурентен кандидат се засилва

Доскорошният френски премиер социалист Манюел Валс даде изненадваща подкрепа за либерала Еманюел Макрон вместо за кандидата за президент на собствената си партия Беноа Амон, предаде АФП.

Така Валс се превърна в най-влиятелния представител на левицата, който даде мощно рамо на Макрон - бивш министър на икономиката в неговото правителство.

Макрон напусна кабинета на Валс, за да основе собственото си либерално-центристко движение “Напред!”, заявявайки, че иска да разтърси политическата класа.

Подкрепата на експремиера идва по-малко от месец преди преди първия кръг от вота на 23 април, за който сондаж от вторник отреди по 25% подкрепа за Макрон и за крайнодясната лидерка Марин льо Пен.

Самият Валс посочи като мотив за подкрепата си именно опасността Льо Пен да стане президент и нежеланието му да поема рискове, след като анкетите дават на Амон не повече от 10% от гласовете. На свой ред Амон, който надви Валс на първични избори за кандидат на социалистите за президент, призова за единство след предателството на експремиера.

“Ясно е, че Макрон е протеже на президента Франсоа Оланд”, заяви и Льо Пен. “Той е просто пешка в големия план за спасяването на антуража на Оланд”, допълни тя.

В словесния дуел се намеси и кандидатът на умерената десница Франсоа Фийон. Той се изрази по-просто: “Макрон е Оланд.”

По-рано Еманюел Макрон бе подкрепен от министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, както и от кмета на Лион Жерар Коломб и победата му на втори кръг е смятана за сигурна. Но след Брекзит и възхода на Доналд Тръмп в САЩ никой не смее да изключи и различен изход от френския вот, отбелязват анализатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа