Социалният министър: Правят измами с пенсиите

Снимка: Архив

Отпадането на тавана е въпрос на справедливост

Отпадането на тавана на всички пенсии има не само финансова страна, но е въпрос и на справедливост. Това каза социалният министър Бисер Петков по повод предложение на пенсионерски организации за отпадане на тавана на всички пенсии, а не само на новите, което утре ще бъде разгледано от депутатите.

В отговор на въпрос възможно ли е отпадането на тавана за всички пенсии, министър Петков каза, че всичко е възможно, въпросът е дали това би било справедливо и добре прието от обществото, защото действителните размери на някои от пенсиите са доста високи. Друг е въпросът доколко обществото ще приеме, че тези пенсии са справедливо изчислени, допълни Бисер Петков. Той подчерта, че за времето преди 1997 г. няма регистър на осигурените и не е тайна, че съществуват опити за измама чрез представяне на неверни документи. Най-вероятно таванът на пенсиите няма да отпадне през 2019 г., коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

Министър Петков припомни, че в Кодекса за социално осигуряване е записано, че таванът пада за новите пенсии от началото на 2019 г. За старите пенсии таванът ще се увеличи от 910 лв. на 1040 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България