БСП призова за преразглеждане на бюджета на Варна

69-годишен мъж в Плевен се е излекувал се от COVID-19, изписват го от болницата

Главният прокурор: Това, че нямаш работа, не е оправдание да грабиш възрастни хора Противодействието на битовата престъпност продължава, увери Иван Гешев

109 са жертвите на коронавируса в Индия

Баща благодари на полицията, намерили откраднатото колело на сина му

Имунолог нобелист предупреждава да внимаваме с кутиите на готовата храна

Нивото на река Марица край Ветрен се е повишило значително

Дезинфектират улици, контейнери и спирки в няколко района на София

Прокуратурата влиза на проверка в болницата в Гоце Делчев

Първо досъдебно производство в Сливен за неверни данни в декларацията при минаване през КПП

Раздават помощи на бедните и безработни в Бургас Пакетите са с храни за 60, 100 и 130 лв.

Френският финансов министър: Може да се изправим пред най-тежката рецесия от времето на Втората световна война

Хора под карантина се разхождат и пазаруват Хванаха още петима в Шуменско

Нови 4 случая на нарушаване на домашната карантина в област Видин

Япония планира да обяви извънредно положение в Токио и още 6 префектури

Социалното министерство може да е координатор за българите зад граница Битката за човешки капитал ще бъде особено ожесточена и в България

Човешкият капитал е в основата на всяко развитие. В съвременния свят, при сегашното ниво на технологиите, средствата за информация и комуникация, човешкият капитал ще бъде определящ за бъдещето на всяко общество. През XXI в. ще просперират онези общества, които ще могат да си осигурят качествен, образован и квалифициран човешки капитал. При съвременните демографски тенденции в развития свят, определяни от ниска раждаемост и застаряване на населението, битката за човешки капитал ще бъде особено ожесточена и България трябва да има визия и стратегия за адаптация към тези нови условия в света.
По този начин демографският въпрос придобива изключително голяма стойност. В България най-сетне демографската проблематика навлезе не само широко в обществения дискурс, но и залегна като приоритет на изпълнителната власт.

Министерството на труда и социалната политика е натоварено с отговорност за създаване на политики, свързани с демографския процес. Когато говорим за демография у нас, пропускаме факта, че България притежава един много голям ресурс, който в момента не се използва. Тук не трябва да забравяме за над милион наши сънародници, живеещи извън пределите на страната. Една значителна част от тях са, както в активна възраст, така и с високи нива на образование и професионални компетенции. Министерството на труда и социалната политика може да се превърне в координационен център за работа с тези българи, както за използването на техния потенциал за подпомагане изработването на политики и програми за развитие на страната, така и за привличането на част от тях да се завърнат и работят в и за България.
Българите зад граница можем да обединим в две категории – етнически българи, населяващи Украйна, Молдова, западните покрайнини на Сърбия, Македония и Турция, и емигранти, напуснали страната в последните 30-ина години и техните деца, раждани и живеещи зад граница, но носещи ясно българско самосъзнание.

МТСП може да се превърне, както в координатор, така и в „идейна банка”, където да бъдат събирани и генерирани идеи, идейни проекти, мерки и политики, не само за подобряване на демографската ситуация в страната, но и за цялостното развитие и възраждане на българското общество.

Дейностите, към които трябва да се стремим, са в две посоки:

– Привличане за образование, работа и живот в страната на млади българи от етнически наши земи или от емигрантските общности с цел преодоляване на демографския дисбаланс, подобряване на възрастовата и образователната структура на българското население и едно цялостно възраждане на българското общество.
– Генериране на свежи идеи за развитието на България, използвайки интелектуалния потенциал, контактите и желанието да се работи за българската кауза на стотици хиляди българи живеещи по света.
Всичко това може да стане в координация с Агенцията за българите в чужбина, като и двете структури да бъдат инициатор на процес за създаване на интерес от българите живеещи в чужбина към работа в България. Посредник в тази дейност могат да бъдат НПО-та с ясна програма за структуриране на отношенията работодатели – български общности в чужбина.

МТСП, ДАБЧ, могат да обявят конкурс за концептуална разработка на идейни проекти, които да обвържат решаването на демографския проблем в страната с икономическото й развитие и цялостното възраждане на българското общество.

По тези въпроси, на 6 юли, в СУ „Св. Климент Охридски” се проведе кръгла маса, която бе под патронажа на заместник-министър-председателя на България по икономическата и демографската политика г-н Валери Симеонов. Съорганизатори на кръглата маса на тема „Демографски тенденции и процеси в България” бяха Министерството на труда и социалната политика и Софийският университет. Най-ценното в нея, бе че за първи път на такова ниво се срещнаха учените от СУ и БАН, които анализираха ситуацията и предложиха конкретни мерки за нейното разрешаване, представители на различни институции свързани с демографския въпрос, като НСИ, НОИ, ДАБЧ, както и политически лидери от изпълнителната власт, които се ангажираха да приведат част от тези мерки в действие и то в обозримо бъдеще.

Всички присъстващи, в това число и учените от БАН и СУ „Св. Климент Охридски”, се обединиха около извода, че ситуацията не е необратима, но има нужда от спешни и конкретни мерки в няколко посоки и една от най-важните е възраждането на духовността в България, за да имаме демографско и социално-икономическо възраждане на българското общество.

Държавата да поеме издръжката на трето дете

Всички официални лица се обединиха около това, че са необходими спешни мерки за преодоляване на демографската катастрофа. Валери Симеонов, пишещата тези редове заместник-министър на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова, ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков, Петър Харалампиев – председател на Държавната агенция за българите в чужбина и Славчо Атанасов – народен представител и председател на комисията по въпросите за децата, младежта и спорта в Народното събрание, бяха категорични, че държавата трябва да поеме издръжката на третото дете в семейството, да паднат ограниченията за ин витро процедурите, да се засили работа с българите в чужбина за привличането им да работят за каузата България, а в по-далечен план и да се завърнат, работят и създават семейства в страната ни

* Авторът е заместник-министър на труда и социалната политика

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Точно така… Олихофрените от всички партии гордо тръбят и се удрят в гърдите, че с приемането в ес хората свободно можели да емигрират, а в същото време ще има програми да набираме нови потенциални емигранти.

  2. Темата е много важна, решение е необходимо, но препоръките на авторката ни пет пари не струват. Като изключим Украйна, привличането на нови български граждани от някогашните емигранти в другите държави едва ли ще даде забележими резултати. А още по-слаби биха били резултатите от опитите да върне сегашните емигранти, напуснали държавата ни през последните двайсетина-трийсет години. Тези хора са напуснали и продължават да напускат България само защото тук нищо не е наред и нивото на жизнения ни стандарт е на почти отрицателно ниво. И те никога не биха се върнали и биха продължавали да емигрират, докато това положение в държавата не бъде видимо, достатъчно и трайно подобрено.

    За сега обаче ВСИЧКИ значими политически партии или водят точно обратната на тази политика, или мотаят като мухи без глави между политиката на реално подобряване на положението и политиката на преклонена главичка пред ЕС главатарите, която е абсолютно безперспективна. ВСИЧКИ! И ГЕРБ, и БСП, и Патриотите, и ДПС, и екстравагантната Воля. Така че подобни статии сега не са нищо повече от преливане от пусто в празно.

  3. Султанке, моно го ми се иска това, което пиша да стане отворено писмо до тебе. Вярвам в твоите добри намерения и че си читав елемент от матрала на твоя шеф, но до там. Представи си следния казус: Българин пред пенсия, забегнал още през щастливите години на стрелянето без предупреждение по границата, успял с много труд, лишения, унижения и достигнал до предприемач със над 100 души работници, от които байдъ уей, 10 българи, решава да погледне назад. Какво вижда обаче? Мазни цигани, които когато той беше млад работеха до един поне 2 години в трудови войски, сега пеят в коли с умопомрачаващи стойности, а майка му живее с 300 лева на месец, въпреки, че е била учителка на няколко хиляди от тия дето напуснаха БГ, не уважаващи себе си та камоли другите елементаристични идиоти, които се трепят с колите си като мухи, МП с интелегентност на новородено куче, който спокойно може да стане опитен екземпляр на Павлов за изучаване реакциите на гладен, пишка ми се и искам да се кача на кака, икономика, която се крепи на шуробаджанашки отношения, унищожени брегове от алчност и неграмотност, грубиянщина, мръсотия, неравни тротоари, неработеща топла вода и сметки за парно с цифри от Скандинавския епос…… Е, Султанке, какво ще направиш тоя чешит да си зареже БМВ Х6, вилата на морето, офисните сгради с наеми колкото бюджета на две общини от Северна България, пенсионната система, чистия въздух, полицията, която го пази от български цигани да не го ограбят и щастието, че дава живот и препитание на 100 човека, които се е научил да обича и уважава, защото са свестни хора и взаимно си разчитат един на друг. А, Султанке?

  4. Колегите по-горе са прави. Трудно е връщането назад, особено в държава каквато е сега България – тотално разбита, ограбена, без елементарни условия на живот…. Но този въпрос за привличане на диаспората обратно в България, се повдигна преди 5-7 г и си остана само на книга, докато по другите държави се правят програми, дават се земи, помага се на хора, които искат да се завърнат. А нас ни карат, когато си купуваме место за къще, да си строим и улицата към къщето, защото общината нямала пари за улици:))) тротоари да си правим, да си садим дръвчета до тях – изобщо да изземем задълженията на държават и правит:))) хахах..Не се ли е възприела идеята, населението от дадена улица да си събира пари да си поправя тротоарите, улиците, парковете, градинките:) държавните задължения стават хорски:))) и защо тогава имаме нужда от политиханци, та правителства? да взимат заплати ли..Трябва още да си съберем пари да си построим нови държавни болници и да си ги обзаведем и в същото време да си плащаме таксите на хммм държавата хахахаха На Султанка сигурно й харесват предложенията, на пишмана също:))

  5. Елате хиляди младежи. Че тук останаха само мутри, партийци, полковници, чиновници и бизнесшимпанзетата няма какво да ядат. Ама смело че тук е гладно и страшно.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.