В края на февруари приключва изследването на сградата за нова детска болница

Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Почина дългогодишен шеф на РПУ Слънчев бряг, топполицаят Стайко Манев

Строят автомагистрала по Е-79 от Видин до Монтана

Част от тавана на метростанция „Западен парк” падна (СНИМКИ) Няма пострадали хора

Поставиха 725 нови контейнери в половин Шумен

Изправят пред Темида мъж, убил с нож брат си Обвиняемият редовно малтретирал и 88-годишната си майка

435 нови медици се дипломираха днес (СНИМКИ)

„Милан“ проучва Кирил Десподов

Потомка на търновски търговци направи ценно дарение на Историческия музей в Габрово Музеят получи мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Мобилизация в Детското отделение на болницата в Горна Оряховица заради грипа

МРРБ започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

Декларация от Национално сдружение на частните болници в България: И вие ли мислите така?

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за фестивала „Сурва“

Разследват смъртта на работник в пункт за скрап

Спасиха бебе с тегло 660 грама в пловдивска АГ болница

Снимки: Николай Спасов

Бебе, родено с тегло 660 грама и ръст 33 см, спасиха лекарите от АГ болница „Селена” в Пловдив, похвали се д-р Мария Нещерова, началник на неонатологичното отделение в здравното заведение.

Новороденият Мариян, който е първо дете на 20-годишна пловдивчанка, се появява на бял свят преждевременно в 27-мата гестационна седмица. След престой от 4 месеца и 7 дни момченцето вече е изписано с тегло 2200 грама и ръст от 47 см.

„В момента в неонатологичното отделение са настанени 16 бебета, от които 5 двойки близнаци и едни тризнаци. Всички деца са свалени от апаратна вентилация”, съобщи д-р Нещерова. Тя поясни, че отделението е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. Има 6 зали, оборудвано е с 9 апарата за изкуствена белодробна вентилация от най-висок клас, включително и за високочестотна и назален CPAP, транспортен кувьоз с респиратор, позволяващ привеждане на новородени от която и да е болница в Южна България. Специалистите работят с модерни монитори, осигуряващи адекватно наблюдение на новородени деца, които имат проблеми.

„Разполагаме с 15 съвременни кувьози Дрегер, перфузори, фотолампи за лечение на жълтеницата при новородените деца. Разполагаме с 45 легла за интензивни, специални и физиологични грижи, също и със зали, предназначени за приемане на деца от други здравни заведения и  изписани в дома, които имат здравословен проблем и са на възраст до 28 дни”, допълва д-р Мария Нещерова.

Диагностичните възможности на АГ болница „Селена” в Пловдив, в която от началото на 2017 г. до момента са родени 1164 бебета (средно по 5-6 на ден) се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф. В отделението работят 11 лекари, 7 от които с признати две специалности – педиатрия и неонатология. Под техните грижи са били пациенти от 500 грама и нагоре.

„Стараем се да използваме всички възможности на новата модерна апаратура, както и новите методи за лечение на рисковите бебета.При нас новородените са под постоянен контрол на детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, ортопед, нефролог, оториноларинголог, невролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение”, уверява началникът на неонатологичното отделение на АГ „Селена”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.