Спасиха бебе с тегло 660 грама в пловдивска АГ болница

Бебе, родено с тегло 660 грама и ръст 33 см, спасиха лекарите от АГ болница „Селена” в Пловдив, похвали се д-р Мария Нещерова, началник на неонатологичното отделение в здравното заведение.

Новороденият Мариян, който е първо дете на 20-годишна пловдивчанка, се появява на бял свят преждевременно в 27-мата гестационна седмица. След престой от 4 месеца и 7 дни момченцето вече е изписано с тегло 2200 грама и ръст от 47 см.

„В момента в неонатологичното отделение са настанени 16 бебета, от които 5 двойки близнаци и едни тризнаци. Всички деца са свалени от апаратна вентилация”, съобщи д-р Нещерова. Тя поясни, че отделението е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. Има 6 зали, оборудвано е с 9 апарата за изкуствена белодробна вентилация от най-висок клас, включително и за високочестотна и назален CPAP, транспортен кувьоз с респиратор, позволяващ привеждане на новородени от която и да е болница в Южна България. Специалистите работят с модерни монитори, осигуряващи адекватно наблюдение на новородени деца, които имат проблеми.

„Разполагаме с 15 съвременни кувьози Дрегер, перфузори, фотолампи за лечение на жълтеницата при новородените деца. Разполагаме с 45 легла за интензивни, специални и физиологични грижи, също и със зали, предназначени за приемане на деца от други здравни заведения и  изписани в дома, които имат здравословен проблем и са на възраст до 28 дни”, допълва д-р Мария Нещерова.

Диагностичните възможности на АГ болница „Селена” в Пловдив, в която от началото на 2017 г. до момента са родени 1164 бебета (средно по 5-6 на ден) се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф. В отделението работят 11 лекари, 7 от които с признати две специалности – педиатрия и неонатология. Под техните грижи са били пациенти от 500 грама и нагоре.

„Стараем се да използваме всички възможности на новата модерна апаратура, както и новите методи за лечение на рисковите бебета.При нас новородените са под постоянен контрол на детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, ортопед, нефролог, оториноларинголог, невролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение”, уверява началникът на неонатологичното отделение на АГ „Селена”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве