Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Задруга разработва критерии за качеството на храните В Сдружението на производителите членуват над 40 фирми

Олимпийските игри в ПьонгЧанг са посетени от над 1.3 милиона души

Деница Сачева: МОН има ясна стратегия за развитие на иновативните образователни методи

Мариано Рахой: Испания трябва да промени модела за финансиране на автонономните области

Доналд Тръмп: Въоръжаването на учителите зависи от властите на отделните щати

САЩ искат санкции върху 33 кораба и 27 компании заради нарушаване на ембаргото върху КНДР

Арестуваха четирима мексикански полицаи за отвличането на трима италианци

Спасиха бебе с тегло 660 грама в пловдивска АГ болница

Снимки: Николай Спасов

Бебе, родено с тегло 660 грама и ръст 33 см, спасиха лекарите от АГ болница „Селена” в Пловдив, похвали се д-р Мария Нещерова, началник на неонатологичното отделение в здравното заведение.

Новороденият Мариян, който е първо дете на 20-годишна пловдивчанка, се появява на бял свят преждевременно в 27-мата гестационна седмица. След престой от 4 месеца и 7 дни момченцето вече е изписано с тегло 2200 грама и ръст от 47 см.

„В момента в неонатологичното отделение са настанени 16 бебета, от които 5 двойки близнаци и едни тризнаци. Всички деца са свалени от апаратна вентилация”, съобщи д-р Нещерова. Тя поясни, че отделението е сертифицирано за най-високото трето ниво на компетентност. Има 6 зали, оборудвано е с 9 апарата за изкуствена белодробна вентилация от най-висок клас, включително и за високочестотна и назален CPAP, транспортен кувьоз с респиратор, позволяващ привеждане на новородени от която и да е болница в Южна България. Специалистите работят с модерни монитори, осигуряващи адекватно наблюдение на новородени деца, които имат проблеми.

„Разполагаме с 15 съвременни кувьози Дрегер, перфузори, фотолампи за лечение на жълтеницата при новородените деца. Разполагаме с 45 легла за интензивни, специални и физиологични грижи, също и със зали, предназначени за приемане на деца от други здравни заведения и  изписани в дома, които имат здравословен проблем и са на възраст до 28 дни”, допълва д-р Мария Нещерова.

Диагностичните възможности на АГ болница „Селена” в Пловдив, в която от началото на 2017 г. до момента са родени 1164 бебета (средно по 5-6 на ден) се допълват от клинична и микробиологична лаборатории, модерен цифров рентгенов апарат и ехограф. В отделението работят 11 лекари, 7 от които с признати две специалности – педиатрия и неонатология. Под техните грижи са били пациенти от 500 грама и нагоре.

„Стараем се да използваме всички възможности на новата модерна апаратура, както и новите методи за лечение на рисковите бебета.При нас новородените са под постоянен контрол на детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, ортопед, нефролог, оториноларинголог, невролог и хирург за своевременно поставяне на диагноза и лечение”, уверява началникът на неонатологичното отделение на АГ „Селена”.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.