"Спейс екс" успешно приземи първата степен на ракетата "Фалкон" на морска платформа (ВИДЕО)

Американската компания "Спейс екс" осъществи управляемо кацане на първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9" на морската си платформа след изстрелването. Но операцията по прехващането на носовия обтекател завърши неуспешно.

Компанията на Илон Мъск пусна в Туитър запис, на който се вижда кацането на първата степен на ракетата-носител "Фалкон-9" на специалната дистанционно управляема платформа в Атлантическия океан край бреговете на Флорида. Тази степен вече беше използвана двукратно при предишни стартове.

Компанията възнамеряваше да прехване и двата елемента на главния обтекател на ракетата. Те трябваше да се приземят с парашути на гигантски мрежи, опънати на специално оборудвани морски съдове. Но елементите паднаха във водата. Сътрудниците на "Сепейс екс" възнамеряват да се доберат до тях, за да ги използват при бъдещи изстрелвания.

Ракетата-носител "Фалкон-9" беше използвана за изстрелването от космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на спътника за свръзка JCSAT-1S/Kacific1. Апаратът, произведен от американската компания "Боинг", ще бъде използван от оператори за свръзка от Япония и Сингапур.

Коментари

Задължително поле