Спектакъл възражда старинния език ладино

Ева Волицер представя във Варна "От Толедо до Пловдив"

Спектакъл, основан на древния език ладино /старинен испански/ и сефарадски песни, ще представи във Варна Ева Волицер. При вход свободен от 19 ч тази вечер в зала "Пленарна" на общината публиката ще се наслади на духовното богатство на песните и приказките, съхранени и предавани от уста на уста още от времето на Мигел де Сервантес.

С езика на изкуството проектът обогатява познанието за миграцията на евреите през XV век и хвърля светлина върху тяхната културна история. Всяка от 15-те песни, включени в спектакъла, е малка, но емоционално наситена поетична картина с отпечатък от различни музикални влияния от страните, в които са живели сефарадските евреи. Прогонени през 1492 г. от Испания, те намират убежище в Пловдив, където и до днес звучи застрашеният от изчезване старинен език ладино.

Музикалните истории за любовта, младостта, трепетите на душата и красотата ще бъдат представени от Ева Волицер и в поетичен превод на български, а на специални екрани ще се излъчват картини на Шагал, Модилиани, Ел Греко, Цанко Лавренов.

Спектакълът носи специално послание - да възроди изящния език ладино чрез гласа на актрисата. Ева Волицер е професор в Нов български университет и театрален продуцент. В творческата си биография има над 50 роли в различни театри у нас, както и международни участия в Израел, Австрия, САЩ и други държави. Като режисьор е реализирала повече от 20 спектакъла с млади актьори.

В "От Толедо до Пловдив" й партнират китаристът Христо Нейчев, цигуларят Иоан Латроватлиев и флейтистът Мартин Павлов. Сценографията и костюмите са на Яна Дворецка, хореографията - на Татяна Соколова, а мултимедийната картина е подготвена от Елена Ванева. Спектакълът в морската столица се осъществява с подкрепата на община Варна и Регионалната организация на евреите "Шалом".

Коментари

Задължително поле