Специалист за хакерската атака: Вредно е да се създават конспирации и да се всява паника

Кадър от БТВ

Вредно е да се създават конспирации и да се всява паника. Затова сайтът на НАП трябва да тръгне максимално скоро и да проверяваме ЕГН-тата си там. Това коментира пред БТВ специалистът по дигитална сигурност Ясен Танев по отношение на хакерската атака.

"Когато нямаме достатъчно информация изпадаме в теория на конспирациите и създаваме слухове, които могат да бъдат изключително негативни в сегашната ситуация. Много важно е да насочим вниманието върху това какво се е случило, как се възстановяваме от щетата и как да не се случи повече", обясни Танев.

Той посъветва хората да не проверяват в други сайтове информация за себе си чрез ЕГН-то си, защото по този начин отново предоставят лични данни на някого, който най-вероятно не спазва директивата за защита на личните данни. "Течът на данни е доказано сигурен и през последните седмици се работи върху това да се разбере на техническо ниво как се е случил пробивът. НАП предприемат активни действия по обезопасяване на сегашната инфраструктура. Определени сървъри се спират, системи се изключват, а част от тях се обновяват", обясни още Ясен Танев.

"Има наръчник за оцеляване след теча, който се публикува на страницата на НАП. В него се казва как би трябвало да процедират институциите при такава атака и как хората да се чувстват спокойни. Това е нова инструкция, която би трябвало да се следва от всички органи, които се споменават", на мнение е специалистът.

От НАП обявиха, че за 189 души съществува по-голям риск от злоупотреби след теча на данни от приходната агенция. Незаконно разпространените за тях данни включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта. Препоръката е да сменят личната си карта. Ясен Танев се обърна към хората да не вярват, ако някой им се обади по телефона. "Хората знаят повече за вас и можете да станете лесна жертва", посъветва той.

Коментари

Задължително поле