Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков

Статията на “Труд”, излязла на 22 август вечерта в електронно издание, е публикувана на 23 август във вестника. В нея са описани подробно ред незаконни действия на Кирил Петков, по които го проверява спецпрлокуратурата.

За престъпление от общ характер 

Преписката е образувана още на 24 август след статия на “Труд”

Приобщават и материали от Конституционния съд

Специализираната прокуратурата проверява казуса с двойното гражданство на Кирил Петков още от 24 август, докато той все още е действащ служебен министър на икономиката. Това съобщиха вчера от държавното обвинение след многобройни журналистически запитвания.

Магистратите са образували преписка, след като получили по електронната поща сигнал, съдържащ твърдения за извършено от Петков престъпление от общ характер в качеството му на служебен министър.

Същото е описано подробно в статия на вестник “Труд” , излязла на 22 август вечерта в електронното издание и публикувана във вестника на 23 август. Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения.

Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от спецп­рокуратурата. На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка. Предстои да бъдат приобщени относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд.
След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще прецени дали има достатъчно данни за извършено престъпление, уточниха магистратите.

Както писа “Труд” вчера, сред документите, публикувани от Конституционния съд, бе и собственоръчно попълнената декларация на Кирил Петков пред президента Румен Радев с дата 10 май. От документа ясно се вижда, че той умишлено е излъгал, че е единствено български гражданин. По-късно стана ясно, че е получил документ от посолството на Канада в Букурещ, че не е канадски гражданин от дата 20 август - повече от 3 месеца след като е заел с лъжа поста на служебен министър.

От “Продължаваме Промяната” се заканиха да закрият специализираните прокуратура и съд, както и че не ги е страх. В съобщението им обаче няма нито един факт, който да опровергава предметът на проверката.

Фактите от статията на “Труд” отпреди 2 месеца

Има подозрения за антидатирани документи, свързани с ББР

В статията на “Труд” със заглавие “Кирил Петков здраво газил закони” са посочени серия от закононарушения от служебния министър на икономиката, назначен от президента Радев.

Разбира се, първият факт е подписаната от Кирил Петков на 10 май декларация с невярно съдържание, че е единствено български гражданин.

Факт 2. На 11 май 2021 г., без да има законово право, Кирил Петков се представя за министър на икономиката и депозира документи в БНБ, с които иска одобрение на нови членове на Надзорния съвет на Българската банка за развитие (ББР). На тази дата указът на президента Радев не е влязъл в сила. Това се случва на 12 май. В депозираните документи се декларират отново неистини, като се цитират несъществуващи и невзети решения от действащия към момента надзорен съвет.

Факт 3. На 14 май Петков освобождава Десислава Трифонова и назначава Стамен Янев за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, но същият остава и председател на Управителния съвет на Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. Янев съвместява пост в публично предприятие и заема висша публична длъжност в нарушение на Закона за публичните предприятия.

Факт 4. През целия месец юни Кирил Петков се произнася в качеството си на едноличен собственик на капитала на ББР АД с протоколи, касаещи органите на управление и контрол на банката. Нито един от протоколите няма официални реквизити, има подозрения, че някои документи са антидатирани.

Факт 5. На 10 юли 2021 г. Петков подписва Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и фирма “Некст. е. ГО България” АД за завод за електрически автомобили в Ловеч. Меморандумът поражда финансов ангажимент за държавата за 34 млн. евро, като средствата не са планирани в бюджета и в 3-годишната бюджетна прогноза. Процедурата изисква преди подписването на документа да има одобрен проект на меморандум от Министерския съвет. Решението на МС е прието пет дни по-късно - на 15 юли 2021 г.

Да прочетем заедно Наказателния кодекс

До 5 г. затвор на длъжностно лице за документно престъпление

Чл. 313 може да се размине само с глоба

Съставянето на неистински документ или преправянето на съдържанието на официален документ с цел да бъде използван, се наказва за подправка на документи с “лишаване от свобода” до 3 години. Това гласи алинея 1 на член 308 от Наказателния кодекс (НК). Пряко с нея е свързана и ал. 1 на чл.310 от НК, който отрежда до 5 години лишаване от свобода, ако извършителят е длъжностно лице. 

Присъда до 5 години затвор предвижда и ал. 1 на следващия член 311от НК, според който наказанието се налага на “длъжностно лице, което в кръга на службата си състави официален документ, в който удостовери неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван тоя документ като доказателство за тия обстоятелства или изявления”.

Иначе само за писмена декларацията по чл. 313 от НК се полагат до 3 г. затвор или глоба от 100 до 300 лева. В масовия случай, когато извършителят има чисто съдебно минало, наказателната отговорност се заменя с административна, съгласно чл. 78а от НК и наказанието е глоба от 1000 до 5000 лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Разследване